- Han kan fortsat udtrykke sig

Museumsdirektør Jacob Thage om Per Kirkeby

Kunstneren Per Kirkeby fortæller i lørdagens udgaver af Morgenavisen Jyllands-Posten og Politiken, at han ikke længere kan male.

En hjerneskade forårsaget af et fald ned ad en trappe for nogle år siden betyder, at den 76-årige kunstner ikke længere evner at få billederne i hovedet ud på lærredet.

Og det gør museumsdirektør Jacob Thage fra Museum Jorn i Silkeborg ondt at høre.

- Vi andre har jo hans enorme og fantastiske livsværk, som vi kan glæde os over.

- Så det er først og fremmest en stor personlig tragedie for Per Kirkeby, at han har mistet evnen til at udtrykke sig via maleriet, som har fyldt så meget i hans produktion, siger direktøren.

Hans museum slår lørdag dørene op for en særudstilling med Per Kirkebys grafiske værker.

Kan fortsat udtrykke sig

Blandt de udstillede værker er to raderinger, som Per Kirkeby har færdiggjort inden for den seneste halvanden måned, og det er værd at hæfte sig ved, mener Jacob Thage.

- Det viser jo heldigvis, at han fortsat kan udtrykke sig, og derfor behøver det ikke være slut med hans kunst, siger han.

Lidt nordpå i forhold til Silkeborg ligger Vesthimmerlands Museum i Aars, som Per Kirkeby har et særligt forhold til.

Han har blandt andet designet en udstillingsbygning, og derfor var nyheden om malestoppet også trist for museumsdirektør Broder Berg:

- Det er en skam og et tab, hver gang en kunstner ikke længere kan udføre sin gerning.

- Heldigvis kan han fortsat forholde sig til tingene, argumentere og have en mening, og det vil jeg da tro, at han fortsætter med, siger Broder Berg.

Per Kirkebys værker findes på en lang række danske kunstmuseer. Foruden museerne i Silkeborg og Aars har Aros i Aarhus og Louisiana i Humlebæk også store Kirkeby-samlinger.

Udstillingen Per Kirkeby komplet - det raderede livsværk kan opleves på Museum Jorn frem til 24. maj 2015.