Gymnasier må vente på nye regler for elevfordeling

Den nye undervisningsminister vil have tid til at tænke sig om, inden hun indfører nye regler. Rektor på Langkær Gymnasium havde gerne set handling

Foto: Ólafur Steinar Gestsson - Scanpix

Der bliver ikke lavet nye regler for fordelingen af gymnasieelever på de danske gymnasier, så de kan gælde fra næste skoleår.

Det slår den nye undervisningsminister, Merete Riisager (LA), fast på et samråd i Folketinget tirsdag.

- Jeg har ikke til sinde at udstede en ny bekendtgørelse for skoleåret 2017/2018, men jeg vil gerne overveje sagen grundigt, før jeg foretager ændringer i reglerne.

- Hvis vi skal have en anden optagelsesprocedure, kræver det, at vi tænker os godt om. Det vil jeg insistere på, siger hun. 

Den tidligere undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) varslede ellers tidligere på året, at regeringen ville arbejde for at få lavet nogle nye principper for, hvordan eleverne optages på gymnasierne.

Gymnasiernes interesseorganisation, Danske Gymnasier, har ellers efterspurgt mere fleksible regler for optag af elever.

Fordelingen af gymnasieelever har været til stor debat, siden Langkær Gymnasium i Aarhus i sommer valgte at fordele elever i klasser efter etnicitet.

Læs også Langkær-rektor vil have nye regler for fordeling af elever

Det skyldtes, at næsten 80 procent af eleverne på den nye årgang havde anden etnisk baggrund end dansk.

På Langkær Gymnasium tager rektor Yago Bundgaard ministerens beslutning til efterretning, men han så gerne, at et sæt nye regler kom på plads inden næste skoleår.

- Hvis du spørger mig, haster det måske lidt mere end for andre, men sådan kan vurderingerne være forskellige. På min skole er udviklingen sådan, at der kommer ti procent flere tosprogede på et år, så et år betyder noget, siger han.

Merete Riisagers ord falder ikke i god jord hos oppositionen.

Socialdemokratiets undervisningsordfører, Annette Lind, beskylder hende for at løbe fra sit ansvar, mens De Radikales Lotte Rod kalder beslutningen en syltekrukke.

- Det er rigtig skidt, at hun prøver at sylte det. Der er brug for, at eleverne bliver fordelt mellem gymnasierne allerede fra næste skoleår. Det kan ikke bare vente, siger hun.