Guide til forældrene: Det her spiller dit barn

Der er særligt fire spil, der er meget populære, når man dyrker computerspil og Esport

Her konkurreres der i Counter Strike ved en stor turnering i januar 2017. Foto: Kevin C. Cox - Scanpix

Børneværelserne overalt i Østjylland er ofte fyldt med computergear- og spil, men det er ikke alle forældre, der helt har overblikket over, hvad det er for nogle spil, børnene spiller - eller blot sidder og kigger på.

Men frygt ej. Herunder er der en gennemgang af de fire mest almindelige spil at spille og se på - samt et femte, der er ekstra populært i Danmark.

Læs også Børnene i 4.C bruger knap 30 timer om ugen foran skærmen

TV 2 | ØSTJYLLAND har allieret sig med spilkonsulent Thomas Vigild, som her forklarer om spillene.

Måske spiller dit barn:

CS:GO

Det er et holdbaseret spil og et såkaldt førstepersons skydespil. Det handler meget om præcision, gode reaktioner og kommunikation mellem grupperne. Det er to hold, der spiller mod hinanden i nogle meget korte og intense kampe, hvor man skyder mod hinanden. Der er en del taktik, og det er en intens spiloplevelse. Spillet opdeler de to hold i terrorister og anti-terrorister, og for terroristernes vedkommende er målet eksempelvis at montere en bombe, der så sprænger, eller at dræbe alle modstanderne. Så vinder man runden. Hos anti-terroristerne vinder man runden enten ved at dræbe alle terroristerne, eller ved at få afmonteret bomben, inden den sprænger, hvis den er blevet monteret.

Læs også Mini-doku: Hundreder ser med når Luna spiller computer

Dota 2 

Det er et spil i strategi-genren, hvor man ser spillet ovenfra, og der er meget stort fokus på en overordnet strategi om, hvem der går hvorhen. Det er en modifikation af et spil, der hedder Warcraft 3, som var et stort spil før World of Warcraft-serien. Det er en MOBA – det vil sige et multiplayer online battle arena-spil, hvor mange spillere spiller i den samme arena på en gang. Man kan vælge imellem 113 forskellige ’helte’, som man styrer, og de har forskellige styrker og svagheder. Man er fem på hvert hold, og en del af strategien er, at man vælger et hold, der har den rigtige kombination af styrker og svagheder. Spillet handler om at erobre hinandens baser – en stil der hedder ’capture the flag’. Karaktererne er fantasy-baserede som eksempelvis orker og drager, man spiller fem mod fem, og det er et meget strategisk spil, hvor det handler om at vinde terræn.

League of Legends

League of Legends minder på mange måder om Dota 2. Det er også et spil i strategi-genren, som man ser ovenfra og som foregår i hold i en arena, hvor der er mange spillere på én gang. Spillet er mere fokuseret på esport og på at være seervenligt. Det er lavet direkte til også at kunne ses som tilskuer, og derfor er der tænkt meget over æstetik og kameravinkler. For det utrænede øje ligner det Dota 2 meget af udseende, men det føles meget forskelligt at spille. Der er mere gang i Dota 2, hvor League of Legends er et mindre kaotisk spil, hvor der er længere kampe. League of Legends er ekstremt populært i Asien. 

Læs også Spilkonsulent: Esport kræver både fysik og taktik

Hearthstone

Hearthstone er et kortspil, der er baseret på figurer skabt af spilfirmaet Blizzard, der har lavet Diablo og Warcraft. Det er middelalderfigurer som troldmænd og orker, og spillet foregår en-mod-en. Der er et stort element af held forbundet med Hearthston, for det minder på mange måder om Pokémon-kort, hvor man bygger sin kortsamling op med monstre og trylleformularer, og der er nogle kort, der er gode mod andre kort, som man kan være heldig at trække på de rigtige tidspunkter (som hvis man trækker en joker i et almindeligt kortspil, red). Spillet foregår i samme verden som World of Warcraft, og det er de samme karakterer, der er med.

Bonus:

FIFA

Fodboldspillet FIFA er særligt populært i Danmark, og det er nok et spil, som de fleste forældre bedre kan sætte sig ind i, hvad handler om. Du styrer et fodboldhold og bestemmer, hvornår de skal aflevere, skyde på mål, tackle og lignende. Du kan spille med dit yndlingshold, være flere spillere om at styre et hold, spille mod computeren og spille online mod folk fra hele verden. Danmark har i August ’Agge’ Rosenmeier en tidligere verdensmester i FIFA, der i dag lever af at spille spillet.