Guf indgår i kræftbehandling

Kan lindre ubehag ved kemo-behandling

Coca Cola, salt-lakrids og Filur-is er blevet en fast del af kræftbehandlingen på Aarhus Universitetshospital, hvor læger og sygeplejersker nu tilbyder kemo- og strålepatienter de søde sager i kampen mod kvalme, hovedpine og tør mund.

- Der er helt sikkert nogen, der synes, at de får det bedre, og at det tager ubehaget og kvalmen, siger overlæge Jørn Andersen om effekten af servering af guf på onkologisk afdeling i Århus.

Han siger til DR Østjylland, at den videnskabeligt baserede og opkastnedsættende behandling, alle patienter får i forbindelse med kemo og stråler, ikke altid fjerner fornemmelsen af tømmermænd. Og derfor trækker personalet nu på egne erfaringer i kampen mod ubehag.

- Kemoterapi giver appetitløshed, frossenhed over hele kroppen, små-kvalme og en lidt tømmermands-agtig fornemmelse. Og der kan nogle af de sædvanlige ting, som vi andre også bruger i den situation, være til hjælp, siger Jørn Andersen.

Han har ingen tal på, hvor mange is og colaer der i dag ryger ned i kampen mod bivirkninger, og han tvivler på, at behandlingen en dag bliver videnskabeligt baseret. Men: det virker.

Hos Kræftens Bekæmpelse er chef for dokumentation og udvikling i patientstøtte-afdelingen, Bo Rix, begejstret for det aarhusianske tilbud.

- Det lyder som en rigtig god ide. Normalt går vi ind for dokumenteret baseret behandling, men det der i øvrigt giver patienten velbehag og og generelt øger patienternes livskvalitet er kun godt, siger han til DR Østjylland.