Grenaa-borgere savner sygehuset: - Det var et godt bette sygehus

Borgerne i Grenaa savner sygehuset i byen som lukkede for syv år siden. Men udsigten til en redningshelikopter kan bringe patienter hurtigt til hospitalet i Aarhus er et plaster på såret

02:13

Universitetshospitalet i Skejby er så godt som klar til at tage imod de helikoptere, der erstatter flere af skadestuerne her i regionen.

Men i Grenaa, hvor protesterne tidligere har været store, er de ikke udelt tilfredse.

Mandag var de nyvalgte medlemmer af regionsrådet på besøg på Aarhus Universitetshospital i Skejby. De skulle inspicere det milliarddyre supersygehus i funktion og ikke mindst den nye helikopterlandingsplads i 46 meters højde.

Det var et godt, bette sygehus.

Ejvind Pedersen, Grenaa

Selvom det store sygehus er blevet til på bekostning af de mindre sygehuse rundt om i regionen, skal borgerne i yderområderne, ifølge næstformanden i regionsrådet, ikke være bekymrede.

- Centraliseringen redder simpelthen flere liv nu, siger Hanne Roed (Rad. V.), 1. næstformand i Regionsrådet.

Men bekymring var der mildt sagt i højeste grad, da Grenaa Sygehus lukkede tilbage i 2011, og allerede i 2002 fik den kommende lukning flere tusinde på gaden i protest. 

Læs også Lægehelikopter flyver ofte forgæves - men redder stadig liv

Syv år senere savner borgerne i Grenaa stadig sygehus i byen.

- Det gør vi allerhøjeste grad. Det var et godt, bette sygehus, siger Ejvind Pedersen fra Grenaa.

- Jeg synes, der er langt til sygehuset, og det må der være fra mange, som ikke har bil mere og lige kan køre derud, siger Helga Krohn. 

Læs også Sygehuse anvendte nåle, der ikke er skarpe: - Det var som et hvepsestik

Borgerne savner ikke mindst det sociale aspekt ved at kunne være indlagt tæt på familie og venner. 

- Og man kunne måske godt have nogle aflastningspladser her, så man blev overflyttet og havde mulighed for at få sin familie på besøg, siger Helga Krohn. 

Helikopterlandingspladsen ved Aarhus Universitetshospital i Skejby er klar til at modtage patienter fra hele regionen, og erstatter dermed flere akutmodtagelser i regionen, blandt andet den i Grenaa.

Men borgerne finder tryghed i, at der er en helikopter, der kan komme til byen i akutte tilfælde.

- Vi har jo en helikopterlandeplads lige her uden for byen, og det vil sige, at der er mulighed for at komme til og fra Skejby, når det er sådan, siger Hans Kurt Marx fra Grenaa.

Centraliseringen redder simpelthen flere liv nu.

Hanne Roed (Rad. V), 1. næstformand i regionsrådet

- Vi er lidt utrygge, men på den anden side så er vi trygge ved, at når vi så kommer på et hospital, så er der en god ekspertise, siger Helga Krohn fra Grenaa.

Det er især helikopteren, der skal udfylde pladsen efter de mindre sygehuse.

- Det tror jeg helt bestemt, at den kan. Det at vi overhovedet kan flyve folk herind til hurtig behandling, der er nogle, især hjertetilfælde og ved nogle fødsler, hvor det er meget kritisk, hvis ikke de kommer herind rigtig hurtigt. Der er det jo smaddergodt, at vi har en helipad (helikopterlandingsplads, red.) ovre ved hjerteafdelingen, siger Hanne Roed.

I videoen over artiklen kan du se borgerne fortælle, hvordan de savner sygehuset i Grenaa.