Grafik: Derfor bruger psykiatrisk hospital politiet så ofte

Politiet var i 2017 i kontakt med Psykiatrisk Hospital i Risskov ti gange om ugen. Det er en stigning på 72 procent i forhold til 2011, som blandt andet skyldes at personalet ikke længere finder sig i vold fra patienterne. em gange så ofte, som året før. Det skyldes blandt andet en at medarbejderne ikke længere finder sig i vold fra patienterne

Når man på Psykiatrisk Hospital i Risskov sidste år blev så vant til, at politiet kom forbi, at det ifølge flere ansatte blev en 'næsten daglig begivenhed', så skyldes det både, at der er mere uro på hospitalet, at der er mindre erfarent og mandligt personale til at håndtere de voldelige patienter og at personalet ikke længere finder sig i mavepumpere. 

Speak Visually. Create an infographic with Visme

Kulturskifte

- Da jeg startede i psykiatrien i 00´erne, havde vi aldrig politiet herude. Det har vi nu. Det har noget at gøre med tradition. Der er et større fokus på sikkerhed i dag end dengang, fortæller Kenneth Brandt Hansen, der er overlæge på Psykiatrisk Hospital i Risskov og speciallæge i psykiatri.

- Dengang hidsede man sig ikke op over at være på job og få en mavepumper. Sådan er det ikke i dag, og det er jeg helt enig i. Det kan ikke være rigtigt, at det er et job, hvor man bare skal finde sig i at få en på hatten. Vi er i psykiatrien uddannet til at snakke med folk og yde omsorg. Ikke til at lægge dem ned.

 Oversygeplejerske på hospitalet Inge Voldsgaard fortæller også, at ledelsen har skiftet strategi i håb om at undgå en del af arbejdsskaderne.

- Før i tiden var vi rigtig slemme til at forsøge at klare det selv, og det kom der rigtig mange arbejdsskader ud af. Derfor har vi nu sammen med blandt andet Arbejdstilsynet lagt en strategi, der gør, at vi oftere trækker os og tilkalder politiet, siger hun.

Mandekvote

Det kan lyde mandschauvinistisk, men på psykiatrisk hospital arbejder man på nogle afdelinger faktisk med mandekvoter. Simpelthen fordi mænd oftest er fysisk større og stærkere end kvinder og dermed nemmere kan håndtere patienter, der bliver voldsomme.

Oftest kan personalet på Psykiatrisk Hospital i Risskov tale patienterne ned eller aflede opmærksomheden, sådan at små episoder ikke udvikler sig voldeligt, fortæller Inge Voldsgaard. Men ind imellem eskalerer det. Patienter slår og sparker andre patienter eller personale, kaster med møblerne eller råber og skriger.

Her kan kønnet komme i spil, forklarer oversygeplejersken.

- Det kan være at en stor og stærk patient går amok og vi så står syv piger på 1,60 cm. Det kan vi ikke klare selv, fortæller Inge Voldsgaard.

Peter Bugge, der er social og sundhedsassistent på Risskov Psykiatriske Hospital, uddyber:

- Vi kan ikke stille op, som vi kunne for ti år siden, hvor vi var flere erfarne og flere mænd og derfor nemmere selv kunne løse problemerne.

VIDEO: I gennemsnit var politiet sidste år i kontakt med psykiatrisk hospital i Risskov ti gange om ugen. Det er fem gange så ofte som i 2016.

Færre erfarne 

Samtidig med, at der er kommet færre mandlige ansatte på afdelingerne, har mange erfarne medarbejdere valgt at sige op på grund af det dårlige arbejdsmiljø. 

- Der er meget erfarnt personale, som har valgt at forlade afdelingen. I stedet bliver der ansat mange nyuddannede, fortæller Mikkel Rasmussen, der er overlæge på psykiatrisk i Risskov og medlem af Regionsrådet for Psykiatrilisten. 

- De garvede medarbejdere ville være bedre til at håndtere udadreagerende patienter, men når andelen af erfarent personale på afdelingen falder, bliver det sværere og så skal politiet oftere ind over.

Kampklædt politi, salatfade, peberspray og våben var ikke et særsyn på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 2017.
Kampklædt politi, salatfade, peberspray og våben var ikke et særsyn på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 2017. Foto: Jens Thaysen - Ritzau Scanpix

Flere hårde stoffer

Patienterne er i dag oftere påvirket af stoffer under deres indlæggelse, end det var tilfældet tidligere, og det fører også mere vold med sig. Det fortæller flere ansatte på Psykiatrisk Hospital. 

- Hvis man sammenligner med, hvordan det var for 10 år siden, så er flere af patienterne i dag påvirket af stoffer, når de kommer ind.  Det gør dem mere utilregnelige og det er endnu sværere for os at tyde den syges reaktioner, fortæller oversygeplejerske Inge Voldsgaard.

Endelig er en vigtig faktor for stigningen i brugen af politiet også, at psykiatrien i Risskov ifølge flere medarbejdere har oplevet nedskæringer gennem årene. 

Det har betydet færre sengepladser og dermed også, at der er kortere mellem de voldelige indlagte. 

- Over de seneste mange år har man nedlagt sengepladser og det betyder, at vi i dag kun har plads til, at have de dårligste af de dårligste indlagt. Men vi er ikke blevet flere til at håndtere dem og det betyder, at vi har sværere ved at mandsopdække de dårligste patinter og forhindre at de her ting eskalerer, forklarer sosu-assistent Peter Bugge og tilføjer:

- Før var der flere sengepladser, sådan at der kun behøvede at være en eller to voldelige og utilregnelige patienter på en afdeling. Nu er andelen af virkelig dårlige patienter meget større og de er blevet presset sammen på færre sengepladser.

Voldsom stigning

Kampklædt politi, salatfade, peberspray og våben var ikke et særsyn på Psykiatrisk Hospital i Risskov i 2017.

Østjyllands Politi fik sidste år 72 procent flere anmeldelser fra det psykiatriske hospital sammenlignet med 2011. Det viser tal fra politiet, som TV2 ØSTJYLLAND har fået aktindsigt i. 

Det var især tvangsindlæggelser, vold, trusler, uro, beskyttelse, assistance af personalet og tvungen medicinering som politiet i 2017 blev kontaktet af Psykiatrisk Hospital i Risskov omkring. 

Rettelse

 

Letbane giver fravær collage

playAnne Sofie får fravær i skolen, når letbanen ikke kører: - Usikkerheden er det værste

Skærmbillede 2020-11-30 kl. 22.31.10

play Folkekirker tænker kreativt: Sådan kan vi alle komme i kirke til jul

e5c340af-16a5-4561-8a3b-19e3c1155acf.jpg

Sne og slud er på vej ind over Danmark

IMG_2530

playØstjyske pirater vil erobre verdenshavene og bringe guldet hjem

0c656f4e-9bfc-4846-9866-ff32db2192df

Randers-træner smittet med coronavirus

Skærmbillede 2020-11-30 kl. 19.18.06

Vejdirektoratet erkender: Asfalt larmer for meget – erstatning på vej til flere husejere