Gode cykellygter fjernes

Nogle af de bedste cykellygter ryger nu ud

Det sker, fordi nye regler om stærkere cykellygter kræver, at lygterne kan lyse mindst 300 meter i mindst 5 timer.

En del lygter lyser i dag kraftigere men i færre timer, end loven kræver.

Derfor bliver reglen mødt af kritik fra Foreningen af Producenter og Importører i Cykelbranchen, FABIC.

Foreningens formand Jens Friis mener, at nogle af de bedste lygter, der kører med genopladelige batterier, er dømt ude på et ringe grundlag.

- Vi kan sagtens oplyse kunderne om, hvor lang tid en lygte kan lyse, men der er bare dét, at det er kun på det første batteri, det kan lade sig gøre. Den første gang, man skifter batteriet, er det ikke sikkert, at lygten vil opfylde lovens krav, og det er dét, der gør loven rimelig tåbelig, siger han til DR Østjylland.

Lovændringen trådte i kraft 1. november. FABIC har gjort indsigelse mod netop tidskravet under høringsperioden.

Hos Cyklistforbundet, som modsat har støttet op om at få indført skrappere krav til cykellygter, er meldingen, at lygter ind til nu har været for svage.

- At man har kunnet konstuere en cykellygte, der lyste godt i en time og herefter lyste dårligt i de næste 49 timer. Det har ikke givet mening. Derfor har man sat en tidsgrænse ind, siger Allan Carstensen, der er forbundets cykeltekniske ekspert.

Lygter, der ikke lever op til kravet om fem timers brændetid, er stadig tilladte på cyklen, hvis der vel at mærke også sidder en lygte, der overholder lovkravet.

Cyklistforbundet pointerer, at det ikke er forventet, at politiet undersøger cykellygters brændetid ved razzia på vejene.

Hos Østjyllands Politi melder lederen af færdselspolitiet da også, at det ikke er muligt.

- Det kan vi ikke kontrollere. Det skal være sådan, at når en forbruger går ind til en cykelhandler og køber en cykellygte, skal han have en vis formodning om, at den kan lyse i en bestemt periode. Den kan selvfølgelig ikke vedvarende lyse i fem timer, siger Kristian Thomsen.