Gigantunderskud i 2012 for Vestas

Foretager kæmpenedskrivninger

Vestas Wind Systems med hovedsæde i Aarhus fik i 2012 en omsætning på 7,2 milliarder euro - eller omtrent 53 milliarder kroner. Det var som ventet af analytikerne. Hvad der ikke var ventet, er de enorme nedskrivninger, som Vestas har valgt at foretage.

De lyder på over 527 millioner euro, og de er med til at skyde årets resultat helt i sænk. Et driftsoverskud på fire millioner euro EBIT bliver forvandlet til en blodrød bundlinje på 963 millioner euro - 7,2 milliarder danske kroner. Det fremgår af regnskabet, der blev offentliggjort klokken 8.30 onsdag morgen.

Forventningerne for 2013 lyder på en omsætning på 5,5 milliarder euro - hvilket er lidt under estimaterne, der er samlet sammen af SME Direkt. Det er samtidig betydeligt under 2012-omsætningen. Forventningen til resultatet i 2013 lyder på en EBIT-margin på én procent før særlige poster.

Med hensyn til nedskrivningerne, så skriver Vestas i selskabets årsrapport, at nedskrivningerne skyldes en mere konservativ tilgang til markedet. Den konservatisme koster altså 527 - eller små fire milliarder kroner - i regnskabet. Nedskrivningerne fordeler sig på følgende:

- Nedskrivning af goodwill cirka 750 mio. kroner

- Langsigtede aktiver sat til salg - lig med fabrikker - cirka 1,4 mia. kroner

- Udviklingsprojekter og software cirka 480 mio. kroner

- Afskrivning i forbindelse med fabrikslukninger og lignende: 1,4 mia. kroner

Derudover meddeler Vestas, at man har ekstraordinærer omkostninger i forbindelse med afskedigelser for en lille milliard, plus en nedskrivning på lagervarer, annullerede forpligtelser og andre omstruktureringsomkostninger på små 400 mio. kroner.

Tallene for salget i fjerdekvartalet var ventet med spænding. Vestas-topchefen Ditlev Engel har tidligere udmeldt, at kvartalet ville blive det bedste i 2012.

Det ville kræve en ordreindgang på 1.300 MW i kvartalet, og det kunne Engel ikke leve op til.

Ordreindgangen i fjerde kvartal endte på 1.123 MW - hvilket dog var lidt bedre end analytikernes estimat. Den klemte aarhusianske vindmølleproducent har de seneste år haft problemer med at opretholde en tilfredsstillende ordreindgang, og det i kombination med en række aggressive investeringer verden over har sat kapitalbeholdningen under pres.

Vestas måtte i sommer fortælle, at den havde svært ved at leve op til sine finansielle forpligtelser og derfor reelt levede på bankernes nåde. Den situation er dog fortid nu, efter der ved årsskiftet faldt en aftale på plads med de ni banker, Vestas benytter sig af. De har nu givet håndslag på finansieringen frem til 2015.