Genbrugte computere og telefoner sælger som aldrig før

Flere af os kigger på sidste års model, når vores telefon eller computer trænger til udskiftning. Miljøet og prisen er nogle af årsagerne.

01:52

VIDEO: Genbrugt IT bliver mere og mere efterspurgt, og det er der flere grunde til.

Er du typen, der insisterer på at købe den nyeste iphone, når den udkommer? Eller skifter du din bærbare computer ud hvert andet år? Så skal du måske overveje, om den aflagte elektronik kan sælges videre.

Læs også Aros-rugbrøddet vender tilbage: - Utroligt at der skulle en shitstorm til

Virksomheden Refurb i Hornslet oplever nemlig massiv fremgang i salget af genbrugt it.

Hvis jeg kan købe noget, der er produceret i forvejen, og som er næsten nyt, og jeg kan få det billigere, så er det en bedre løsning for mig og for miljøet.

Lasse Karlberg, Køber af brugt IT

- For det første er der et politisk fokus på det. Der er meget fokus på klimaet, og der er samtidig en forbrugertrend, hvor alle egentlig gerne vil gøre sit til, at vi skaber en bedre fremtid. Og så er der en udvikling i teknologien, der gør, at det drive om at have det sidste nye ikke klæber på samme måde længere, siger Peter Hove, der er medejer af Refurb.

Elektronikken bliver tjekket grundigt igennem, før det bliver sat til salg igen.

Genbrugsforretningen sælger både computere og smartphones. De opkøber primært fra virksomheder, som skifter it-udstyr. De reparerer enhederne, sikrer at softwaren er i orden og videresælger det.

Og der er i stigende grad købere til den brugte elektronik.

- Hvis jeg kan købe noget, der er produceret i forvejen, og som er næsten nyt, og jeg kan få det billigere, så er det en bedre løsning for mig og for miljøet, siger Lasse Karlberg, der for nylig har købt en brugt computer til sig selv og en iPhone til sin søn hos Refurb.

Lasse Karlberg har købt flere gange købt brugt IT, og for ham er der mange fordele ved ikke selv at pakke elektronikken ud af æsken som den første.

Selvom Lasse Karlberg er glad for miljøvenligheden og prisen på de genbrugte IT-produkter, så ville han ikke umiddelbart købe brugte computere og telefoner af private.

Refurb sælger brugte computere og telefoner, og der kommer flere og flere købere på markedet.

- Som udgangspunkt har jeg det bedre med at købe noget ved et firma, hvor der er reklamationsret. Jeg ved ikke, hvad jeg får, hvis jeg køber det af en privat lige præcis i forhold til IT, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Økonomien er vigtig

Tal fra dba.dk viser dog, at der i 2018 har været en stigning i antallet af annoncer med brugt elektronik. Sidst år var der nemlig knap en million salgsannoncer med computere, spillekonsoller, mobiltelefoner og meget andet.

Ifølge John Thøgersen er det prisen, der er afgørende, når vi køber brugt IT.

- Det, som er vigtigt for forbrugeren, når de køber brugt it, er primært økonomien. Det er præcis det samme, som når folk køber brugte biler. Vi vil helst have en ny bil, men vi køber den brugte typisk, fordi det er bedre for økonomien, siger John Thøgersen, der er professor i økonomi på Aarhus Universitet.

Og tendensen er altså tydelig at mærke hos Refurb.

Virksomheden Refurb havde 50.000 enheder igennem i løbet af sidste år.

- Vi voksede 30 procent sidste år og håndterede 50.000 databærende enheder. Det vil sige bærbare, stationære, tablets og smartphones, siger Peter Hove til TV2 ØSTJYLLAND.

Ifølge IT-genbrugsforretningen skyldes den større efterspørgsel dog ikke kun økonomien. Det kan nemlig også være fordi, at man ikke længere har behov for at have det sidste nye.

Selvom computeren skinner, når den bliver sat til salg, har den faktisk været solgt før.

- Vi kan se, at der er en øget efterspørgsel, hvor der specifikt bliver søgt efter telefoner og tablets, der er et par år gamle, siger han.

Læs også Stor succes med genbrugsmad i Aarhus

Refurb gik sidste år ind på markedet i Norge og Tyskland, og herfra håber de på at ramme et nyt land om året.