Gaveregn over Vestas-toppen

Aktieoptioner kan give mange millioner

Om tre år kan de 352 chefer i Vestas se frem til en kontant gevinst på op mod 32 millioner kroner, efter at Vestas har drysset 1,1 millioner aktieoptioner ud over selskabets top.

Pludselig fik Vestas-aktien fart på i sommervarmen. Kursen steg med temperaturen, og den stigende pris kan ende med at lune rigtig godt i lommerne på Vestas-cheferne. 2012-optionsprogrammet gør det nemlig muligt for de 352 chefer at veksle de 1.057.430 aktieoptioner til en stykpris på 60,57 i 2016 og 2017.

Det kan indkassere dem en kontant gevinst på lige godt 32 millioner kroner, hvis altså den nuværende aktiekurs holder kursen. Men ud af de 352 er det især fem mand, der får den største del af lagkagen. Af de knap 1,1 million aktieoptioner, er de 172.014 gået til topledelsen, der står til en samlet gevinst på 5,2 millioner kroner, skriver Børsen torsdag.

Det er 2012-regnskabet, der afslører Vestas' gaveregn efter et år præget af fyringsrunder, besparelser og en ny organisation. Men uden store nyheder fra koncernen, er aktien pludselig kogt op og er blevet 12 procent mere værd. Det er, hvis den udvikling fortsætter, at ledelsen for alvor har noget at glæde sig til.

Og optimister tror på, at det nye Vestas med styr på omkostningerne kan øge indtjeningen markant på både den nuværende og en fremtidig ordrebeholdning, efter selskabet i 2012 har gennemgået en omorganisering, skriver Børsen.

Men ikke alle er lige utopiske i deres fremtidssyn. Skeptikere peger nemlig på, at Vestas endnu mangler at få solgt ud af selskabets 28 fabrikker, ellers når Vestas ikke målet om 16.000 ansatte ved udgangen af 2013. Desuden hviskes der også om, at vindmøllemarkedet er præget af overkapacitet, som gør det svært at forhandle priser.

Og de seneste fem kvartaler har budt på udfordringer, men specielt en af de den fem mand store direktion har gang på gang slået fast, at det lysner for Vestas. Ditlev Engel tror på et bedre andet kvartal med mange nye ordrer fra de nye markeder, som har fået større betydning for koncernen, og en stigning i ordreindgangen fra 644 megawatt i første kvartal til 1.295 megawatt i andet kvartal.

Men de mange penge, cheferne kan se frem til at hæve, skal ikke kun gå til nye lommer at varme. For i optionsprogrammet står det, at ved udnyttelsen af optionerne geninvesteres 50 procent af gevinsten efter skat i Vestas-aktier, der skal ejes i mindst tre år.

Det udgør en risiko for cheferne, for tre år kan ændre meget, og dermed risikerer Vestas-toppen at stå med aktier for millioner af kroner, i en periode hvor kursen kan rasle ned igen, skriver Børsen.