Gavebytte? Sådan er reglerne

I dag begynder folk atter at valfarte til butikkerne – denne gang for at bytte gaver

I dag, den 27. december, begynder det store bytteræs typisk. De, der har fået en forkert størrelse eller model i julegave skal tilbage i butikkerne og have fat i den rigtige.

Dansk Erhverv forventer, at der skal byttes gaver for omkring en kvart milliard kroner, og at omkring hver tredje dansker stiller sig i byttekøen.

Men hvordan er det så lige, det er med reglerne for at bytte. 

Læs også Rødbillet køber konkurrent og får 20.000 nye kunder

Mange har købt deres gaver på nettet, og her er reglerne ofte forskellige i forhold til, hvis du har købt dem i en fysisk butik.

Hvis du har købt din gave på nettet fra en dansk eller europæisk netbutik, har du som udgangspunkt altid 14 dages fortrydelsesret fra du modtager varen.

- Vær opmærksom på, at de 14 dages fortrydelsesret gælder fra den dag, gaven er blevet leveret til den, du har fået den af. Hvis gaven er blevet leveret allerede den 8. december, er fortrydelsesfristen altså udløbet inden juleaften – med mindre netbutikken tilbyder udvidet returret i forbindelse med julen, siger Bo Dalsgaard, jurist og chefkonsulent i Dansk Erhverv, i en pressemeddelelse. 

Læs også Varmekunder skal have 200 mio. kr. tilbage fra Skat

Gaven skal også være ubrugt og i original emballage for, at den kan sendes retur.

Har du købt gaven i en fysisk butik er det straks anderledes. Her kan det nemlig variere fra butik til butik, og du har ikke som udgangspunkt bytte- eller returret. De fleste butikker giver dog muligheden, men her skal man selv være opmærksom på, hvor længe man kan bytte eller returnere.

- Mange butikker tilbyder byttemuligheder, men som gavebytter er det vigtigt at sætte sig ind i den enkelte butiks bytteregler og sørge for at overholde dem. Butikkerne stiller typisk krav om, at du skal medbringe kvitteringen, hvis du vil have pengene tilbage, mens det ofte er nok med et byttemærke, hvis gaven bare skal byttes til en anden størrelse eller farve, siger Bo Dalsgaard.