Gammel kanal skal genopstå

Kommune håber på penge til Kanhavekanalen

Foto: Google Maps

Vi skal alle have bedre adgang til vores historie og minderne fra oldtiden i landskabet.

Derfor vil Samsø Kommune genskabe Kanhavekanalen, så historien om den 500 meter lange og 11 meter brede kanal, der i vikingetiden forbandt Stavns Fjord med Kattegat, kan fortælles. Det skriver DR Østjylland.

- Vi har også tidligere haft udgravninger ved nogle middelalderborge her på Samsø. Her har det været spændende, at se hvordan de er bygget op, og hvad man har fundet af forskellige bygninger, siger Samsøs socialdemokratiske borgmester, Marcel Meijer.

Borgmesteren er selv vild med historie og det har altid ærgret ham, at man ofte har skulle dække det hele til igen, når arkæologerne var færdige med at grave, så man ikke kan vise resultaterne frem for resten af øen.

Han glæder sig derfor til, at Samsø nu forhåbentlig kan fremvise en arkæologisk perle.

- Med det her projekt, hvor man vil genetablere Kanhavekanalen, som den har set ud i sin tid, har vi mulighed for at vise både øboerne og turisterne en del af Samsøs fortid, og det synes jeg er vældig spændende, siger han.

Marcel Meijer har selv tidligere været med til at vise udgravningen af en vikingeborg frem for dronning Margrethe.

- Det var en utrolig oplevelse, og jeg håber selvfølgelig også at vi kan få lov til at vise hende det nye Kanhaveprojekt på et tidspunkt, siger han.

Pengene til reetableringen af kanalen skal komme fra A. P. Møller Fonden, der giver penge til at fortælle historien om i alt 80 oldtidsminder rundt om i Danmark.

Samsø håber, at Kanhavekanalen - et af Samsøs fineste oldtidsminder - bliver et af dem.

Økomuseum Samsø, Moesgaard Museum og Nationalmuseet er også med i projektet.