Gæster myldrer på værtshus efter rygestop

Århusianske værtshuse har fået fat i et helt nyt klientel, efter at der er blevet indført rygeforbud.

Det tre år gamle rygeforbud blev udråbt som dødsdommen for mange restaurationer og værtshuse.

Men det har haft den stik modsatte virkning. Stribevis af værtshuse oplever, at omsætningen er røget i vejret, fordi bargæsterne elsker den friske luft, skriver Århus Stiftstidende i sin søndags udgave.

- Vi har fået et helt nyt klientel. Omsætningen er blandt andet på grund af rygeforbuddet forøget, siger Jens Bundgaard, der ejer det 104-årige værtshus Peter Gift i Århus.

- Folk, der stod ved baren i fire timer og røg ti smøger, var en stor del af vores gæster før. De er væk nu. De er på de små bodegaer, hvor der ikke er rygeforbud. Vi oplever, at vi får nye gæster som piger, der aldrig tidligere gik på værtshus. Sportsfolk, sangforeninger og sekretæren, der nu tager med firmaet ud. Nu skal hun ikke længere rense sit tøj og vælger derfor at deltage i firmaforskoster, siger Jens Bundgaard.

<b>Brancheforening bekræfter billedet</b>
Informationschefen i Danmarks Restauranter & Caféer, restaurationernes brancheforening, Carsten Kruuse, bekræfter billedet over for Århus Stiftstidende.

Også fra foreningens egne undersøgelser viser flere gæster.

Faktisk er rygeforbuddet kommet alle til gode. Rygerne må fortsat pulse på små, 40 kvadratmeter værtshuse, mens andre henter nye ikke-rygere ind som publikum.

- Granatchokket med en omsætningsnedgang på 20-25 procent 15. august 2007 med rygeloven er vendt. De små steder har haft fremgang, fordi rygerne nu holder til der. Jeg kan godt genkende billedet, at mange har haft fremgang på grund af rygestoppet, siger Carsten Kruuse.

Carsten Kruuse har netop siddet sammen med sundhedsminister Bertel Haarder (V) for at tale om, at en opdatering af rygeloven fra 2007 skal træde i kraft næste år.

<i>Kilde: Århus Stiftstidende</i>