Fyrværker: Mangelfuld kontrol

Kritiserer myndighederne for ulovligt fyrværkeri

02:37

1 af 2

Det er dårlig kontrol med branchen, der er skyld i, at ulovligt og sprængfarligt fyrværkeri findes i store mængder, lyder det fra en østjysk fyrværker.

- Det er fuldstændigt rystende, at det får lov til at ske. Vi er det eneste land i hele verden, hvor det her florerer illegalt, siger fyrværker Henri Drenck til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Ifølge ham er det myndighedernes lemfældige kontrol med fyrværkeribranchen, der er grunden til, at krysantemumbomber

ender i de forkerte hænder.

Se også: - Kan jævne et hus med jorden

- Det kan kun komme ind i landet på en eneste måde - nemlig via legale importer. Hvordan kan det gå til, at de legale varer ender på det illegale marked? Er det ikke manglende kontrol? Er det ikke manglende styr på tingene fra myndighedernes side?, lyder hans kritik.

De bomber som nytårsaften endte med at tage livet af tre menensker i Mariager, er i følge Henri Drencks vurdering kommet til landet ad lovlige kanaler.

- I samme sekund varerne er inde i landet, så afhandler man dem illegalt og smider papirerne væk, så er der ikke nogen, der spørger om noget længere.

Se også: Dødsulykker: 29-årig fængslet

Sikkerhedsstyrelsen, der fører tilsyn med fyrværkeribranchen, afviser dog påstanden om, at deres kontrol skulle være utilstrækkelig.

- Vi har ikke noget belæg for at sige, at folk de snyder med det her. Vi fører selvfølgelig stikprøvevis kontrol med det, men det er så også vigtigt at understrege, at det ulovlige fyrværkeri, der har været ulykker med i Danmark, det er altså ikke fyrværkeri, der kommer fra fyrværkere, siger

Men på baggrund af ulykkerne nytårsnat mødes fyrværkeribranchen i næste ude for at drøfte, om man kan stramme lovgivningen.

Hør Henri Drenck uddybe sin kritik mod myndighederne i videoen øverst på siden.