Fyrede: Vi var udsat for mobning, chikane og trusler

Sagen om skandalechefen i Aarhus Kommune er ikke slut, selvom kammeradvokaten mandag fremlagde den rapport, der skulle sætte et endegyldigt punktum

Brian Sten Larsen er tidligere ansat i Teknik og Miljø i Aarhus Kommune og fungerer som talsmand for de 21 fyrede fra afdelingen, som har fået deres personalesag kigget efter i sømmene af kammeradvokaten.

Kammeradvokaten fremlagde mandag sin undersøgelse af 21 fyringer fra Teknik og Miljø i Aarhus Kommune. Konklusionen blev, at fire skulle have økonomisk erstatning, mens ni er berettigede til en skriftlig undskyldning.

Det er dog langt fra godt nok, mener de fyrede.

- Hele det her forløb har været et mareridt, siger Brian Sten Larsen, der er talsmand for gruppen af fyrede fra Teknik og Miljø, Aarhus Kommune.  

- Vi er stærkt utilfredse med, at den offentlige rapport ikke indeholder nogen anbefalinger til kommunen om dårlig ledelse og mobning, tilføjer han.

Læs også Kammeradvokat: Ansatte blev chikaneret af chef i Aarhus Kommune

For netop mobning, chikane og trusler var det altoverskyggende problem for medarbejderne i Teknik og Miljø under den nu fyrede og politianmeldte chef Claus Pedersen. Flere af de fyrede har fortalt, at mobberiet blev sat i gang af lederen selv og har i dag psykiske men efter at være blevet truet og chikaneret på deres arbejde.

- Vi blev mobbet ud af afdelingen med alle mulige beskidte tricks, som blev støttet af HR-afdelingen. Vi dokumenterede problemerne, søgte hjælp og støtte, men man ville ikke lytte, fortæller Brian Steen Larsen.

- Sagen er derfor ikke slut, konkluderer han.

02:29

VIDEO: Talsmanden for de 21 fyrede kommunalarbejdere var i studiet på TV2 ØSTJYLLAND mandag aften. 

Luk video

Trak sagen i langdrag

Aarhus Byråd stemte i foråret sidste år om, hvorvidt sagen om den skandaleramte chef i Teknik og Miljø skulle undersøges. 15 stemte for og 16 imod.

Et par måneder senere stemte byrådet om det igen og da stemte alle 31 for. Det virker mistænkeligt, mener Henrik Hansen lokalformand for HK Østjylland, der repræsenterer et par af de tidligere ansatte i Teknik og Miljø.

- Jeg tænker, at nogen havde noget, de ville skjule, for ellers så ville man have sat sådan en undersøgelse i gang med det samme, siger Henrik Hensen lokalformand for HK Østjylland, der repræsenterer et par af de tidligere ansatte i Teknik og Miljø.

Den sene undersøgelse af sagerne, der første gang så dagens lys i 2016, har betydet, at flere af sagerne er blevet forældet. Ifølge kammeradvokatens rapport er en af de 21 fyrede egentlig berettiget til økonomisk erstatning, men får den ikke, fordi sagen er blevet forældet.

Politikere beklager

Både borgmester Jacob Bundsgaard (S) og medlem af magistraten i Aarhus Byråd Marc Perea Christensen (K) er kede af sagen.

- Jeg synes, det er frygteligt, at vi har haft en situation, hvor medarbejdere er blevet behandlet så dårligt og hvor kommunens grundlæggende værdier er blevet tilsidesat så groft, siger Marc Perera Christensen.

- Det er ulykkeligt og uacceptabelt, at medarbejdere er blevet behandlet sådan, lyder det fra borgmesteren.

00:21

VIDEO: Hør Marc Perera Christensen (K) beklage, hvordan medarbejderne har haft det i Aarhus Kommune Teknik og Miljø. 

Luk video