- Fuldstændig uacceptabelt

Børn rammes i langsomme forældreretssager

Foto: Colourbox

TV 2 viste i aften dokumentaren "Med børnene som våben", hvor en østjysk skilsmisse-ramt familie er centrum. I dokumentaren medvirker John Paul Pearson fra Aarhus, som ikke har set sin datter Isabel i over fire år.

Hvert år mister 500 børn og forældre i skilsmisse-familier retten til at se hinanden på grund af myndighedernes sagsbehandlingstider. Det viser nye tal, som Radio24syv har indhentet fra Ankestyrelsen.

Formand for Danske Familieadvokater Helle Larsen oplever en stigende tendens til, at der er sager, der kan vare mere end et år.

- Det kan både være et spørgsmål om, at den ene part i sagen trækker tiden, men vi oplever også ofte, at problemet opstår inde i systemet - altså i Statsforvaltningen.

Ofte kan det faktisk lønne sig for forældrene at trække tiden ud og at chikanere sig til samvær. Ligesom også advokater benytter sig af beskidte tricks i kampen om skilsmissebørnene. Det siger flere af landets førende skilsmisseadvokater til Radio24syv.

Se: Skilsmissebørn i klemme

I Venstre mener man, at det er fuldstændig uacceptabelt, at børn og forældre i 500 skilsmisse-familier mister retten til at se hinanden på grund af myndighedernes sagsbehandlingstider:

- Det her er klar dokumentation på, at der er noget forfærdeligt galt, når der er 500 familier i Danmark, hvor børnene ikke kan få lov til at se den ene forælder, fordi systemet ikke arbejder hurtigt nok. Det er simpelthen uacceptabelt. Og nu må socialminister Manu Sareen begynde at forstå, at det her er et problem, i stedet for bare hele tiden at sige, det kan vi ikke gøre noget ved. Det her er et yderligere pres på ministeren, siger socialordfører i Venstre Eyvind Vesselbo til Radio24syv.

Hos regeringspartiet De Radikale mener socialordfører Zenia Stampe, at det er dybt beklageligt, at så mange familier hvert år splittes på grund af myndighedernes lange sagsbehandlingstider:

- Det kan vi ikke leve med. Vi skal kikke på det her meget hurtigt. Det er fuldstændig utilfredsstillende. Det har rystet mig dybt at høre om de her tal og de her historier. Og vi bliver simpelthen nødt til politisk at gribe ind over for det her, siger hun til Radio24syv.