Frygter øget ulighed i Aarhus

Med regerings nye integrationsydelse frygter rådmand Thomas Medom (SF), at uligheden vil stige i Aarhus

Regeringen vil indføre en ny integrationsydelse for nytilkomne. Det skal være mindre attraktivt at komme til Danmark, og det skal være mere attraktivt at arbejde og bidrage til det danske samfund.

Aarhus er en af de kommuner, der modtager mange flygtninge, og det får Thomas Medom (SF), der er rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse i Aarhus kommune, til at reagere.

Skader integrationen

Han frygter, den nye ydelse vil skabe øget ulighed i Aarhus.

- Det her kan vi ikke være bekendt. Rockwoolfondens konklusion er helt tydelig, at starthjælpen tilbage fra Foghs tid skabte fattigdom. Vi skal ikke gentage fortidens fejltagelser, siger han til tv2oj.dk.

- Regeringen skaber en ny underklasse med risiko for parallelsamfund og manglende integration. Vi kan gøre det bedre end det. Der må være en anden måde end at sænke ydelsesniveauet, fortsætter han.

Regeringen har indgået aftalen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative.

Halvering af ydelse

Ændringen af ydelsen gælder for personer, der kommer til landet og ikke har opholdt sig i landet i mindst syv ud af de sidste otte år.

De nye satser svarer til satserne for SU. For eksempel vil enlige uden børn fremover modtage 5.945 kroner før skat i integrationsydelse om måneden, hvor de i dag modtager op til 10.849 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

Et ægtepar over 30 år med børn vil fremover modtage i alt 16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod 28.832 kroner før skat i kontanthjælp om måneden.

- Det er jo næsten en halvering. I dag er der en række mennesker, der kan leve på et anstændigt niveau, men de kommer nu ned på et meget lavt niveau, siger Thomas Medom.

Regeringen fremsætter lovforslag om ydelsen fredag 3. juli, og de nye regler skal træde i kraft pr. 1. september 2015.