Frivillige tager over

Brugen af frivillige stiger støt i Horsens Kommune

Høstballet på Plejecenter Præsthøjgården i Horsens bliver traditionen tro fejret på fredag. Men i modsætning til tidligere år, så er det ikke plejepersonalet men frivillige, som trækker læsset. Det fortæller DR Østjylland.

Antallet af frivillige i Horsens kommune er i de senere år steget voldsomt.

- Der er kommet mange flere frivillige, siger Grete Larsen, der er pensionist og beboer på Plejecenter Nørrevang.

Hun har de seneste år oplevet udviklingen, som personalet også har bemærket.

- Vi oplever, at der bliver skåret kraftigt i det faste personale, og så er det nærmest en selvfølgelighed, at der så kommer frivillige ind i stedet, siger Janne Ørnskov Andersen, formand for social- og sundhedssektoren i FOA Horsens.

Vil have flere frivillige
I Horsens Kommune arbejder man helt bevidst med at få flere frivillige til at gøre kommunens velfærdsydelser endnu bedre.

Over 700 personer i 125 frivillige foreninger og grupper i Horsens Kommune hjælper allerede på det sociale og sundhedsfremmende område.

På Plejecenter Nørrevang tror Grete Larsen, at kommunen er ude i en spareøvelse.

- Jeg har jo indtrykket af, at kommunen med mange frivillige synes, der kan spares medarbejdere, siger hun.

Men sådan hænger det ikke sammen ifølge kommunen.

- Det er et supplement, og det er absolut ikke en erstatning, siger byrådsmedlem og frivillig Susan Gyldenkilde fra socialdemokraterne.

- Vi har fået mange flere ældre, de er mere plejekrævende, og der bliver ikke skudt penge ind i det fra nationalt holdt. Så det er simpelthen en nødvendighed med frivillige, hvis vi vil have en ekstra omsorg og ekstra aktiviteter, siger hun til DR Østjylland.