Friskoler åbner først næste år

De planlagte nye friskoler i Gjerlev-Enslev og Vorup i Randers bliver ikke klar til det nye skoleår

01:12

1 af 2

I dag havde både Gjerlev-Enslev Skole og Vorup Skole i Randers sidste skoledag som kommunal Folkeskole.

Det var egentlig planen, at der skulle åbne friskole på de to skoler efter sommerferien. Men det bliver skolebestyrelserne ikke klar til.

Se: Friskoler kan være på vej

Randers Kommune havde ellers indvilget i at sælge skolebygningerne, efter de er blevet nedlagt som kommunale folkeskoler.

Bygningerne er for dyre

Gjerlev Skole vil kommunen sælge for fem millioner, mens kommunen mener, at Vorup Skole er 15 millioner kroner værd.

- Vi er jo egentlig langt, og vi er også så langt, at vi er i dialog med kommunen. Vi har sendt dem et foreløbigt bud, som de jo egentlig har afvist i og med, at de siger fem millioner kroner, fortæller Camilla Trampedach Schultz, der er formand for Gjerlev-Enslev Friskoles skolebestyrelse.

- Nu må vi se, hvor langt vi kan komme med de penge, vi har til rådighed. Vi håber, at kommunen også er klar til at klippe en hæl og kappe en tå, fortsætter hun.

Er klar til at åbne i 2016

Hos Vorup Friskoles bestyrelse er der også ærgrelse over, at friskolen ikke kan åbne efter sommerferien. Men skolebestyrelsen arbejder videre med planerne, og de er sikre på at åbne til næste år, hvis behovet er der.

- Vores mål er at sikre god skolegang. Hvis den nye skole, som er Søndermarkskolen, overrasker, så er det ikke sikkert, der er behov for en friskole, siger Peter Møller, der er formand for Vorup Friskoles skolebestyrelse.

Se: Skolestrukturen fra start til slut

Han slår fast, at bestyrelsen ikke er i tvivl om, at lærerne på Søndermarkskolen er dygtige, og at det ikke er en kritik af dem.

- Vi tror bare ikke på den nye skolestruktur, og derfor tror vi, at en friskole er nødvendig.

Allerede nu har Vorup Friskole flere elever på venteliste til at begynde på friskolen i børnehaveklasse i 2016, 2017 og 2018, og derfor mener bestyrelsen, at friskolen er berettiget.

- Vi indbetaler indmeldelsesgebyr til Undervisningsministeriet for det her skoleår, så vi er 100 procent sikre på, at vi kan åbne i 2016, siger bestyrelsesformanden i Vorup.

Se interview med Camilla Trampedach Schultz i videoen øverst på siden.