Friskfanget fisk og skaldyr er mangelvare: Sydeuropa kan ikke få nok

En virksomhed i Grenaa kan ikke skaffe nok friskfanget fisk, i forhold til hvad der efterspørges i Sydeuropa. De fleste fisk er flere dage gamle, når de landes

02:03

Engang var Grenaa base for en stor flåde af mindre fiskekuttere.

Sådan er det ikke længere. Nu fanges størstedelen af fiskene nemlig af kæmpe-kuttere ejet af de såkaldte kvotekonger.

Resultatet er en stigende mangel på frisk fisk og skaldyr. Det mærker en af de få, tilbageværende fiskeeksportører i Grenaa. 

Læs også Lystfiskere fangede ukendt lakseart - nu er mysteriet opklaret

- Vi har for få af de små både tilbage. Man har bygget bådene større og større, det vil sige, man tager nogle længere rejser, siger Flemming Hjørringgaard, der er direktør i Fregat Fiskeeksport i Grenaa.

I dag er der kun meget få procent af deres fisk, der bliver landet her i Grenaa. Resten bliver i dag købt i andre havne.

Engang var der på havnen i Grenaa 75 kuttere. Men i dag er der otte. Fiskekvoterne ejes i dag af relativt få personer.

- I dag står vi med relativt store skibe, der er ude i syv-ni dage. Og det siger jo sig selv, at hvis vi skal nå at arbejde med fisken, og sende den til Sydeuropa, så er den jo ikke frisk mere. Den kan vi ikke bruge, siger Flemming Hjørringgaard. 

Læs også Lakselus i Horsens Fjord: Lystfiskere frygter for epidemi

Lang det meste af deres salg går til Sydeuropa, blandt andet i Spanien. Her forlanger man nemlig frisk fisk.

- De har varen inden for cirka et døgn. Så det går hurtigt. Vi mister omsætning, simpelthen fordi vi ikke kan skaffe varer nok. Den vare, vi efterspørger, eksisterer ikke i samme mængder mere, siger Flemming Hjørringgaard.

Han så gerne, at de regler, der blev indført i 2007, der førte til de såkaldte kvotekonger blev lavet om, så der måske igen kunne blive plads til nogle flere og mindre både.

Se mere i tv-indslaget øverst i artiklen.