Fremtidsforsker om ny valuta: Der mangler en garanti

Jesper Bo Jensen roser initiativet med valutaen Djurs, men han tror ikke på projektet på længere sigt

03:10

På Djursland ønsker lokale kræfter at stifte en ny valuta kalder Djurs, der skal kunne bruges hos lokale virksomheder. Men fremtidsforsker Jesper Bo Jensen mener ikke, at det kan lade sig gøre at lave sin egen valuta.

- Jeg synes faktisk, at det er en god idé, og jeg kan godt forstå, hvorfor man gør det og gerne vil støtte hinanden på Djursland. Men det kan ikke lade sig gøre. Der mangler nogen, som skal garantere for valutaen, siger direktør hos Center for Fremtidsforskning Jesper Bo Jensen til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Det bliver 20 Djurs, tak: Djursland vil have egen valuta

Han forklarer, at det bliver et problem, hvis du ejer 30.000 eller måske 100.000 Djurs, som du er nødt til at finde et sted at veksle, hvis du vil bruge uden for landsdelen.

- Det kan nok køre i nogle år stille og roligt, uden det bliver en stor succes. Men hvis det tager fart, så bliver det et problem. Der skal være nogen, som garanterer for, at pengene er det værd, der står på dem. Det gør Nationalbanken med kroner og øre og den internationale Nationalbank med anden valuta, forklarer fremtidsforskeren. 

01:13

VIDEO: Se her hvad de lokale på Djursland synes om ideen med den nye valuta. 

Luk video

Til gengæld er han sikker på, at Djurs kan skabe omtale til Djursland, og det kan også have en gavnlig effekt, ligesom håbet med den lokale valuta jo er.

- Den her gimmick giver noget omtale, men så heller ikke mere end det. Jeg tror nu heller ikke, at vi her i landet vil acceptere, at private selv trykker penge. Valuta er noget, stater laver, siger Jesper Bo Jensen.

Du kan se hele interviewet med fremtidsforsker Jesper Bo Jensen i videoen øverst i artiklen.VID

01:52

VIDEO: Se et tv-indslag om planerne om den nye Djurs-valuta.

Luk video