Fregatten må fyre seks

Finansloven strammer til og halverer tilskud

Ebeltofts vartegn, Fregatten Jylland, får halveret sit tilskud næste år fra fire til knap to millioner kroner, nu da regeringen og Enhedslisten har indgået en kulturaftale som del af finansloven for 2013.

Oprindeligt havde regeringen lagt op til helt at sløjfe tilskuddet. De nu afsatte 1,7 millioner kroner til fregatten betyder, at halvdelen af de 12 ansatte må finde sig et andet arbejde, siger museets direktør Benno Blæsild.

- Halveringen betyder det, at halvdelen af de 12 ansatte står til at miste jobbet. Det sker i lille en by, hvor der i forvejen ikke er for mange faglærte arbejdspladser, siger Benno Blæsild til Ritzau.

116.000 besøgte sidste år fregatten, der er et af verdens længste, bevarede træskibe. Dermed er den 150 år gamle Fregatten Jylland blandt Danmarks 50 største turistattraktioner.

- Vi må prøve at sætte aktiviteter i gang på vores værft, som eksempelvis reparation af andre skibe for at få nogle indtægter.  På den måde kan vi sikre at holde liv i håndværket som skibstømrer.

- Det har vi hårdt brug for i vedligeholdelsen og reparationer på fregatten, siger Benno Blæsild.

Ministeren er inviteret

Fregatten har gennem de sidste 30 år modtaget i gennemsnit 500.000 kroner om måneden fra private fonde, men det er penge, der går til helt konkrete projekter, som udføres på skibet eller i tilknytning til skibet.

- I øjeblikket er vi ved at bygge et vintertag, der kan beskytte fregatten, og det har Mærsk-fonden til almene formål bevilget fem millioner kroner til, fortæller Benno Blæsild.  Direktøren undrer sig over, at kulturminister Uffe Elbæk ® ikke viser interesse for den danske kulturarv.

- Vi har mange gange inviteret ministeren på besøg, så han med egne øjne kan se, hvad Fregatten Jylland er, og hvor meget det kræver at holde den ved lige. Men han har slet ikke svaret på vores invitationer.

- Han har heller ikke i stedet sendt embedsmænd fra ministeriet herover for at tage skibet i nærmere øjesyn, siger Benno Blæsild, der gentager sin opfordring til Elbæk om at komme på besøg, så ministeren selv kan se, at de bevilgede penge ikke rækker.