Fregatten Jylland kan ende med at skulle tilbagebetale flere millioner

Fregatten Jylland har lånt over 50 millioner kroner af en fond, der nu er begyndt at kræve penge tilbage fra andre museer

01:56

En fond, der har lånt penge ud til flere danske museer, er begyndt at kræve dem tilbage.

Det kan komme til at ramme østjyske Fregatten Jylland.

- Jeg er i hvert fald overrasket over, at det kommer så bastant på den måde her, for forventningerne har da været, at lånene kunne forlænges, siger bestyrelsesformand for Fregatten Jylland Ole Bjerregaard til TV 2 | ØSTJYLLAND.

Læs også Fregatten Jylland har fundet sin nye kaptajn

Tilbage i 1990’erne lånte Fregatten Jylland penge af Arbejdsmarkedets Feriefond. Det gjorde den østjyske attraktion, så stedet kunne opføre restaurant og museumsbygningerne. 

Museet i Ebeltoft har i alt lånt over 50 millioner kroner.

- Forventningen har vel egentlig været, at det har været en form for donering. Når det har været et lån, har det jo gjort, at feriefonden har kunne stille nogle betingelser, siger Ole Bjerregaard. 

Bestyrelsesformand Ole Bjerregaard håber, at der bliver fundet en løsning, så Fregatten Jylland ikke skal betale de over 50 millioner kroner tilbage.

Det er ikke kun Fregatten Jylland, som har set lånene som donationer.

Ifølge direktør for organisationen Danske Museer har hele branchen set lånene som donationer, og derfor rammer det hårdt, at pengene nu kræves tilbagebetalt.

- Der er rigtig mange af specielt de mindre attraktioner, der vil få rigtig store problemer med det her, og for dem kan det godt betyde, at de må dreje nøglen om, siger direktør i Danske Museer Nils M. Jensen. 

Læs også Bedste vinterferie nogensinde: Østjyske museer jubler

Det er en ændring i vedtægterne hos Feriefonden, der gør, at de er blevet pålagt at opkræve pengene. Fregatten Jylland har ikke hørt fra Feriefonden endnu, og på papiret skal de første penge også først indbetales i 2026.

I Ebeltoft tror de på en løsning inden da.

- Jeg har en tro på, at det her munder ud i en eller anden fornuftig løsning, siger Ole Bjerregaard.

Se mere om problemerne for Fregatten Jylland i videoen øverst i artiklen.

00:53

VIDEO: Vikingeskibe fra Aarhus 2017 pryder nu Fregatten Jylland. Se mere her.

Luk video