Fra underskud til overskud: Elever i kantinen er en stor succes

På Højvangskolen i Aarhus har kantinelederen Tina Kejser fået hjælp af eleverne. Det har givet øget omsætning og selvtillid til børnene

02:06

Viserne står på 12, og klokken har lige ringet på Højvangskolen i det vestlige Aarhus. Frikvarteret er startet. Dagens fire heldige elever er på vej i køkkenet, for de skal være med til at lave dagens frokost.

- Det er rigtig fedt, fordi det er sjovt at lave noget i frikvarteret, siger Olivia Nixon fra 6.a.

Læs også Klejnsmeden Bjarki spiser håndværkere med lasagne

I kantinen på Højvangskolen er eleverne med til at lave maden, og det har vist sig at være en kæmpe succes.

Dem, der måske har det lidt svært fagligt, får noget positivt ud af det hernede.

Tina Kejser

- Det giver rigtig meget til eleverne personligt og fagligt. De står jo og regner ud ved kassen, hvad de skal af med, og hvad de skal have tilbage i byttepenge. På den måde er det fagligt også rigtig godt, siger kantineleder Tina Kejser til TV2 ØSTJYLLAND.

Tina Kejser ser, at især de fagligt udfordrede elever får meget ud af at hjælpe til i kantinen. 

I begyndelsen var der ikke den store tilslutning blandt eleverne til at hjælpe i køkkenet og ekspedere skolekammeraterne, men nu er der ligefrem venteliste på at komme med.

- Selvtilliden får da i hvert fald et hak op ad, når de hjælper herude. Dem, der måske har det lidt svært fagligt, får noget positivt ud af det hernede, siger Tina Kejser

Ikke bare billig arbejdskraft

Ikke nok med at børnene lærer af tilberedningen, så kan det nye initiativ også mærkes på økonomien.
Før eleverne kom med i køkkenet, blev kantinen nemlig drevet med underskud.

Læs også Ingen madpakker: Elever spiser chips og kage til frokost

- Nu giver det et økonomisk overskud. Det har det ikke gjort hele tiden. Kantinedrift er svær. Hvis man kigger på andre skoler eller universiteter, så vil man se, at kantinedrift ofte giver underskud. Man forsøger på alle mulige måder at optimere driften. Her er det jo sket ved, at vi har taget børnene med ind, og de har fået ejerskab for det, siger skolelederen på Højvangskolen, Ivan Børsting, til TV2 ØSTJYLLAND.

Hvis den her model kan udbredes til andre skoler, giver det jo rigtig god mening.

Bünyamin Simsek

Han afviser at børnene skulle være billig arbejdskraft, da kantineleder Tina Kejser kan klare opgaverne selv. Tværtimod har elever bag disken og i køkkenet eftersigende fået eleverne til at købe mere mad på skolen. Omsætningen er steget så meget, at der fra næste skoleår bliver ansat en ekstra hjælper i kantinen.

Rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) er begejstret for Højvangskolens prioritering af kantinen.

Han tror, at succesen for skolens kantine kan inspirere andre aarhusianske skoler til at følge efter.

00:35

VIDEO: Se interviewet med den glade skoleleder, Ivan Børsting.

Luk video

- Flere af vores skoler har kantiner, og andre har ikke den størrelse, hvor de kan få økonomien til at hænge sammen. Men hvis den her model kan udbredes til andre skoler, giver det jo rigtig god mening. Det arbejder vi generelt med i Børn og Ungeafdelingen at lære af de gode eksempler og dele viden, siger rådmanden til TV2 ØSTJYLLAND.

I tv-indslaget øverst i artiklen kan du se mere om Højvangskolens succes med at inddrage eleverne i salget af kantinemad øverst på siden.