Forudså havneplacering

Samsøs første købmand kæmpede for Ballen

28:12

1 af 2

Søndag var der havnefest på Samsø, da den ny færgehavn i Ballen blev indviet. Havnen er blevet sjællandsfærgens nye hjemhavn - i stedet for Kolby Kås, hvor færgen sejlede til indtil da.

Og faktisk så har den nye havneplacering været længe undervejs. For allerede tilbage i midten af 1800-tallet forudså en mand ved navn Lars Rasmussen, at det var det ideelle sted at placere havnen.

Lars Rasmussen var Samsøs første egentlige købmand, og han blev hurtigt meget indflydelsesrig på øen. Han stillede sig under Venstres faner, og en af de sager, han kæmpede allerhårdest for, var at få en havn placeret ved Ballen, hvor også hans forretning lå, således at han nemmere kunne fragte sine varer.

Kamp mellem Ballen og Koldby Kås

Men i starten af 1880'erne møder han stor modstand fra den nye godsejer, der er flyttet ind på Brattingsborg Gods på den anden side af øen.

Christian Danneskiold-Samsøe, som godsejeren hed, havde et landbrug, der var orienteret mod afsætning i Østjylland, og han ønskede - lige som mange andre på den side af øen - en havn i Koldby Kås:

- Det er selvfølgelig, fordi de har interesser på denne her side af øen, forklarer havnedirektør ved Koldby Kås Havn Kaia Bertelsen.

Men selvom Lars Rasmussen kæmpede Ballen, så endte havnen som bekendt med at blive placeret i Koldby Kås, hvor de naturgivne forhold var bedre:

- Der er meget hurtigt dybt her (Koldby Kås, red.), og der er ikke problemer med tilsanding, lyder det fra Kaia Bertelsen.

Lars Rasmussens ønske opfyldes

I mange år har Koldby Kås derfor fungeret som Samsøs førende havn, men nu har kommunen så altså bygget en ny i Ballen, og da den beslutning blev truffet, blev der læst op fra Lars Rasmussens dagbog i byrådssalen.

Men problemerne med sand er der stadig i Ballen - men tiden er en anden i dag, lyder det fra borgmester på Samsø Marcel Meijer (S):

- Det er der stadigvæk, men i dag har vi den teknologi, der skal til for at afhjælpe de problemer, det kunne medføre.

Få hele historien om Lars Rasmussen og hans kamp for en havn i Ballen i videoen øverst på siden eller i aften kl. 20 på TV 2 | ØSTJYLLAND, hvor der er premiere på programserien De Skabte Østjylland.