Forstad vokser for hurtigt: Fodboldbørn kan kun træne i 30 min

På otte år er medlemstallet i Skødstrup SF Fodbold mere end fordoblet, og det har sine udfordringer

Skødstrup er en forstad i kraftig vækst, og selvom det altid er positivt med flere borgere, kan det også give udfordringer. Det oplever den lokale fodboldklub.

På klubbens U-8 drengehold har tilgangen af spillere nemlig været så voldsom, at hvis alle skal nå at drible og sparke med den runde læderkugle, så kan drengene i løbet af en træningstime kun få 30 minutters aktiv spilletid inde på banen. Resten af tiden må de sidde og kigge på udenfor banen.

- Den vækst, vi har oplevet i byen, har vi også oplevet i sportsforeningerne, og især i fodboldafdelingen har vi oplevet en stor vækst, og det betyder, der er enormt meget pres på vores halbelægning, forklarer Morten Højen Larsen formand i Skødstrup SF Fodbold.

Tilbage i 2008 havde den lokale fodboldklub i Skødstrup 300 medlemmer, men i dag er medlemstallet mere end fordoblet til hele 633 medlemmer.

Ved en træning er 43 U8-spillere mødt op, og derfor må U8-træner Peter Steenfeldt Jacobsen være ekstra kreativ, hvis alle drengene skal have spilletid.

- Halvdelen af dem er på banen af gangen, den anden halvdel står udenfor, og så skifter vi. Så reelt er de kun på banen i en halv time af gangen, når de har en træningstime, fortæller U8-træner Peter Steenfeldt Jacobsen.

Klubben har også overvejet en anden løsning, fortæller Peter Steenfeldt Jacobsen.

- Vi har også overvejet at dele dem op, så de spiller hver anden uge. Men så går der 14 dage, hvor de måske ikke spiller fodbold, og det heller ikke en holdbar situation.

Christian Søgård spiller på klubbens U8-hold, og han gad godt, at han fik noget mere spilletid inde på banen. 

- Det er ikke særligt godt. Vi vil gerne have lidt mere spilletid, og det ville bare være lidt mere dejligt.

Også i den lokale Skødstrup Skole kan udfordringer med flere børn ses. 

I kampen for at kunne tilbyde bedre træningsfaciliteter til klubbens mange medlemmer, vil Skødstrup SF Fodbold nu forsøge at få etableret en kunstgræsbane.   

Aarhus Kommune er bevidste om udfordringer i Skødstrup, men man mener samtidig, at det er umuligt at være på forkant med byudvikling. 

- Det at byen vokser, er jo også en chance for os. For uden den vækst så var der jo ingen investeringer, og så vil det være endnu svære og få tingene til at følge med, siger kommuneplanchef Niels-Peter Mohr.       

Niels-Peter Mohr har haft stor indflydelse på, hvordan Aarhus Kommune har udviklet sig de sidste mange år. Som kommuneplanchef har han arbejdet med letbanen, været med til at omdanne gamle industrigrunde i Aarhus til attraktive bolig- og erhvervsområder. Han har også været med til at byudvikle satellitbyer som Lystrup, Hjortshøj og Skødstrup. Han forstår godt, hvis borgerne i Skødstrup føler, at byen vokser for hurtigt.

Han mener, at det er svært at være på forkant med byer, der vokser så eksplosivt som eksempelvis Skødstrup.

- Jeg kender ikke nogen kommuner, der ligesom er på forkant eller foran med de her ting. Vi vil jo heller ikke betale mere i skat, så på den måde, er det en udfordring hele tiden at være på omgangshøjde med infrastruktur og service, forklarer Niels-Peter Mohr.

Kommuneplanchefen i Aarhus Kommune forudser, at der også i fremtiden vil være krav og ønsker fra borgerne vedrørende udviklingen af satellitbyerne omkring Aarhus, men at de vil ændre sig. 

- Nu flytter der mange ind. Om 20 år så mangler de måske nogle andre ting. Om 40 år mangler de ældre boliger. Jeg tror aldrig, man får lavet det ideelle samfund, der hviler og balancerer hele tiden, lyder vurderingen fra Niels-Peter Mohr. 

Skødstrup er ikke den eneste by nær Aarhus, der har oplevet stor befolkningsvækst. Få overblikket fra andre steder herunder:

Befolkningsvækst

 

1918-julefest-sammenkobling

Så er det jul igen - nu i farver!

Henrik Ullum

playNy direktør i SSI advarer: Julen kan blive epidemiens største udfordring

kløvedal

playKløvedals ejendom solgt med klækkelig rabat

corona

liveblog Tre dødsfald på plejehjem: Var smittet med corona

Letbane giver fravær collage

playAnne Sofie får fravær i skolen, når letbanen ikke kører: - Usikkerheden er det værste

Skærmbillede 2020-11-30 kl. 22.31.10

play Folkekirker tænker kreativt: Sådan kan vi alle komme i kirke til jul