Forskere måtte ikke udgive notat

Universitetsprofessorer blev af Regeringen pålagt ikke at offentliggøre de tal og oplysninger, de leverede til ministeriet om landbrugspakken

Universitetsprofessorer blev pålagt ikke at offentliggøre tal og oplysninger, de leverede til Miljø- og Fødevareministeriet i forbindelse med den omstridte landbrugspakke.

Det fremgår af en kontrakt mellem Miljø- og Fødevareministeriet og Aarhus Universitet, som Orientering på P1 nu er kommet i besiddelse af.

Universitetsprofessorerne blev pålagt ikke at offentliggøre de tal og oplysninger, de leverede til ministeriet før 1. februar 2016.

Landbrugspakkens liv kunne have set anderledes ud

Hvis universitetsprofessorerne havde udgivet deres resultatet før 1. februar, havde landbrugspakkens liv måske have set anderledes ud, vurderer professor på Aarhus Universitet, Jørgen E. Olesen.

- Det kunne jo have medført, at man allerede dengang havde grebet ind med yderligere tiltag til at mindske udledningen af kvælstof, siger han til Orientering.

Overblik: Aarhus-forskere støbte kuglerne til Eva Kjers afgang

Jørgen E. Olesen understreger over for Orientering, at han gerne ville have haft lov til at lægge sin såkaldte baseline-rapport offentligt frem noget før.

Han håber ikke, at regeringen i fremtiden vil forbyde forskningsresultater.

- Det ville jo øge transparensen i hele processen og måske også sikre, der er en lidt højere grad af demokratisk indsigt, siger han til Orientering.

- Jeg kunne jo ønske mig, at vi under alle omstændigheder og også på tidligere tidspunkter havde lov til at offentliggøre vores notater.

Det er ikke lykkes for Orientering at få fat på miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V).