Forskere finder ny planet

Er næsten tre gange så stor som Jorden

Foto: NASA/Ames/JPL-Caltech

For første gang nogensinde har forskere fra Aarhus Universitet med hjælp fra data fra Kepler-satellitten fundet frem til en planet langt ude i verdensrummet.

Planeten har fået navnet Kepler-410A b og er en såkaldt exoplanet, som betyder, at den kredser om en anden stjerne end Solen.

Ifølge beregningerne er planetens radius 2,8 gange større end Jordens.

Forskerne fandt frem til planeten ved at analysere data fra NASAs Kepler-satellit, som har målt lyset fra 150.000 stjerner på én gang. For flere år siden fandt den frem til dobbeltstjernen Kepler-410, som blev udpeget som mulig vært for en exoplanet.

Det er denne dobbeltstjerne, som den nyligt fundne planet kredser om. Meget tyder på, at planeten ikke er den eneste:

- Forstyrrelser i planetens bane tyder på, at den bliver trukket i af tyngdekraften fra en anden, endnu ukendt planet. Der går ikke præcist 17,8 dag mellem Kepler-410A b's passager foran stjernen - nogle gange er den op til 15 minutter forsinket eller for tidligt på den. Vi er sikre på, at der er endnu en planet, men fordi den ikke bevæger sig ind foran stjernen, ved vi endnu ikke noget om den, siger Vincent Van Eylen, som har ledet projektet, i en pressemeddelelse.

Planeten Kepler-410A b befinder sig mere end fire billioner kilometer fra Jorden.

Forskere har gennem årene fundet frem til mere end 700 exoplaneter.