Forskere får 35 mio. kr.

To professorer fra Aarhus Universitet er tildelt ca. 35 mio. kr. i den eftertragtede støtte fra Det Europæiske Forskningsråd, ERC

Professor Jens Stougaard, Molekylærbiologisk Institut, og professor Jørgen Christensen-Dalsgaard, Institut for Fysik og Astronomi, har nu opnået, hvad kun ti andre danske forskere har præsteret:

De er blevet tildelt de eftertragtede ERC Advanced Grants fra Det Europæiske Forskningsråd, ERC. Aarhus Universitet har nu i alt modtaget fem ERC Advanced Grants.

De betragtelige økonomiske rygstød fra ERC gives til den absolut bedste frontlinjeforskning, og der er store forventninger til, at bevillingsmodtagernes projekter kan skabe store fremskridt i den europæiske forskningsverden.

Jens Stougaard får en bevilling på ca. 17 mio. kr. til sin forskning i, hvordan planter kan omdanne luftens kvælstof til gødning, mens Jørgen Christensen-Dalsgaard modtager godt 18 mio. kroner til at undersøge universets stjerner helt i dybden.

Forskere fra Aarhus Universitet har med de to seneste bevillinger modtaget fem af de i alt 12 ERC Advanced Grants, der er givet til danske forskningsprojekter, siden ordningen blev indført i 2008. Bevillingerne uddeles inden for tre kategorier: Naturvidenskab og teknologi, sundhedsvidenskab, og samfundsvidenskabelig/humanistisk forskning.

- EU er blevet en markant bidragyder inden for forskningsverdenen, og det er afgjort et område, som de danske universiteter er blevet meget opmærksomme på. Konkurrencen er meget skarp, og det er kun de bedste af de bedste, som får del i midlerne fra Det Europæiske Forskningsråd. Derfor er jeg naturligvis også meget tilfreds med, at forskningsrådet igen har vurderet, at projekter her fra Aarhus Universitet er med i den absolutte europæiske forskningselite, siger rektor for Aarhus Universitet, Lauritz B. Holm-Nielsen.

Det Europæiske Forskningsråd, ERC, uddeler også de såkaldte ERC Starting Grants, som gives til de mest talentfulde unge forskere. I den seneste runde modtog Jiong Li, Afdeling for Epidemologi, godt 11 mio. kr. i støtte til sit forskningsprojekt om, hvordan hormonforandringer hos gravide kan påvirke fostre.