Forhøjet terrortrussel mod Danmark

Retssag mod somalier, der stod bag overfald i Aarhus, øger terrortruslen

Foto: Nils Sloth

Terrortruslen mod Danmark er stærkt forhøjet lige nu. Det vurderer terrorekspert Helle Lykke Nielsen fra Center for Mellemøststudier på Syddansk Universitet i Odense.

Årsagen er retssagen mod den 29-årige somalier, også kaldet øksemanden. Den 29-årige er tiltalt for blandt andet drabsforsøg mod tegneren Kurt Westergaard, og sagen giver masser af omtale og opmærksomhed omkring Danmark rundt om i verden.

- Enhver omtale af sagen og Muhammed-tegningerne forhøjer straks terrortruslen, fortæller Helle Lykke Nielsen til P4 Østjylland.

- Vi skal tage terrortruslen meget, meget alvorligt. Det kan godt være, at langt de fleste muslimer tænker, at det er helt forkert, det somalieren har gjort. Men der kan altid sidde en forvirret sjæl et sted, som er vred på Kurt Westergaard, og som vil agere på det, og som kan finde på mærkelige ting, siger hun.

Den 29-årige somalier nægter at have forsøgt at dræbe Kurt Westergaard.

Han sagde i retten i går, at han bare ville true tegneren. At han var vred på Kurt Westergaard over den berømte Muhahmmed-tegning. Og netop det, at den 29-årige nu forklarer sit motiv til angrebet, er med til at forhøje truslen mod både Kurt Westergaard og Danmark i det hele taget, vurderer terroreksperten.

- I det øjeblik, at somalierens motiv bliver klart, nemlig at han var vred på Kurt Westergaard, så kan der sagtens sidde nogle rundt om i verden og tænke, at det var også for galt, det Kurt Westergaard gjorde. Det er for galt med de tegninger. Og nogle må påtage sig i profetens navn, at sørge for, at det her holder op. Nogle vil tænke, at det ikke lykkes for somalieren, og at de så i stedet selv må forsøge at komme Kurt Westergaard til livs.

Kurt Westergaard vidner i retten i dag.

Følg sagen i dagens nyhedsudsendelser på TV 2 | ØSTJYLLAND

Kilde: P4 Østjylland