Fører i uhyggelig statistik

Flest narkodødsfald per indbygger

Genrefoto Foto: Colourbox

Den fredelige grønne landbrugs- og ferieø, Samsø, fører an i en uhyggelig statistik, som netop er udkommet i en ny rapport i dag: I forhold til sit beskedne indbyggertal på godt 3.800 personer har Samsø nemlig flere narkorelaterede dødsfald end nogen anden kommune i Danmark.

Rapporten som er udgivet af Landsforeningen af Væresteder har noteret to narkorelaterede dødsfald på Samsø i perioden 2007-12. Og ifølge øens landbetjent, politiassistent John Damberg, er der et tredje dødsfald, som ikke er omfattet af rapporten: Nemlig en mand i 50'erne som i efteråret 2013 forblødte i forbindelse med injektion af det lægelige substitutmiddel Metadon i lysken.

Rapporten slår en pæl igennem den udbredte opfattelse, at narkomaner kun mister livet i storbyernes hårde miljøer. Ifølge rapporten sker mange af dødsfaldene nemlig i provinsen: Der er noteret dødsfald i 93 ud af landets 98 kommuner og her kommer Samsø med sine to registrerede narkodødsfald ind på en førsteplads på grund af sit lille befolkningsgrundlag.

Svendborg kommer ind på andenpladsen med 28 dødsfald, Odense er nummer 3 med 92 dødsfald og Esbjerg nummer 4 med 53 døde.

Først på 14.-pladsen kommer Aarhus og på 11.-pladsen ligger København.

Tallene stammer fra LVS' og Svid's 'Årsrapporten på udsatteområdet for 2013', som udkommer i dag.

Tallene får Landsforeningen af Væresteder til at efterlyse mere nationalt fokus på indsatsen i provinsen, når man skal bekæmpe narkotikamisbrug.

Landbetjenten på Samsø vurderer, at øen har en 6-7 narkomaner i den tunge ende, men det er ikke misbrugere af en type, som sætter sig nogle særlige spor i statistiken over øens kriminalitet. De er mest blandingsmisbrugere, der anvender det, de nu kan få udleveret, vurderer han.