Førende robot-ekspert: Vi står foran nogle kritiske år

Ifølge direktør og robotekspert Henrik Schärfe skal samfundet stramme sig an for at finde optimal udnyttelse af robotter

Henrik Schärfe har fået skabt en tro robot-kopi af sig selv. Foto: PILAR OLIVARES, scanpix

De næste 15-20 år vil robotterne indtage verden og Danmark i en grad, så vi bliver nødt til at tage seriøs stilling til, hvordan vi vil bruge teknologien.

Det mener Henrik Schärfe, der er tidligere professor på Aalborg Universitet og ekspert i robotteknologi.

TV2 Østjylland sætter fokus på at blive ældre med ny teknologi på vej. Læs mere om det her. 

- Vi er vant til kæmpestore omvæltninger engang hvert 20. år. Men nu kigger vi på et scenarie, hvor der de næste tyve år kommer 3-400 ting, der har den samme omvæltningskraft som eksempelvis mobiltelefonen. Ikke engang forskerne har hundrede procent overblik over, hvad der foregår. Derfor bliver det vigtigere og vigtigere at finde helt ind til kernen af hvilke værdier, vi ønsker i vores samfund, siger Henrik Schärfe til TV2 Østjylland.

Læs også Interview med robot: Jeg er skabt til at gøre folk glade

Henrik Schärfe er leder af en uafhængig organisation, der beskæftiger sig med robotteknologi, og han har tidligere været på Time Magazines liste over de 100 mest indflydelsesrige mennesker i verden.

Derfor lytter de fleste også, når han udtaler sig om robotternes potentiale i fremtiden.

- En af de helt store ting i fremtiden bliver, at robotter bliver netværksforbundne og dermed i stand til at kommunikere med hinanden. Den netværksforbundne intelligens er en game-changer, for så kan robotterne lære af hinanden og dele erfaringer, som andre maskiner har gjort sig, siger Henrik Schärfe.

Han nævner som eksempel forsøg med en automatisk kørende bil i modellen Tesla. Hvis den kommer til et sted, der er besværligt at forcere, så ved den det til næste gang, stedet skal forceres, og den kan dele oplysningen med de andre maskiner. 

03:03

Mød Pepper: Danmarks første robot af sin art

Luk video

Men den kolossale udvikling på området stiller også krav til samfundet, mener Henrik Schärfe.

- Jeg synes, det er en relevant fare for fremtiden, at vi mister skilningen mellem hvad maskiner er gode til, og hvad mennesker er gode til. Det er farligt, hvis vi tror, at den gode maskine er en, der gør ligesom et menneske. Maskinen træffer en maskinel beslutning, og den beslutning er præcis på nogle punkter og upræcis på andre punkter, siger Henrik Schärfe.

- Jeg håber, at udviklingen samtidig fører til en dybere forståelse af den menneskelige kvalitet, for mennesker er gode til at skabe mening, det er maskiner dårlige til. Derfor skal vi bruge de teknologiske redskaber til at skabe mening for hinanden som mennesker, siger han.

Læs også Aarhus Kommune køber avanceret robot

Eksempelvis mener han ikke, at en skole nødvendigvis bliver bedre, bare fordi man putter 5.000 iPads ind i den.

Til gengæld mener han, at undervisningen bliver bedre, hvis man finder de områder, hvor teknologien kan understøtte undervisningen.

02:35

Betty tilset af robot: Herregud, man kan så meget i dag

Luk video

Og derfor er der da også et potentiale til, at robottens udvikling kan blive en gevinst for samfundet.

Vidensarbejde, produktion samt transport og logistisk er tre områder, som Henrik Schärfe forudser får stor gavn af udviklingen i robotteknologien.

- Alle dem, vi uddanner i dag kommer til at arbejde med ting, der ikke er opfundet endnu, forudser Henrik Schärfe.

Tilbage står så spørgsmålet om, hvor godt rustet Danmark er til at løse de udfordringer, som de næsten uendelige teknologiske muligheder giver. 

Læs også VIDEO: Aarhusiansk undervandsrobot er klar til VM

Det lyder jo voldsomt, at der skulle komme hundredevis af opfindelser, der kan sammenlignes med mobiltelefonen i sin evne til at ændre dagligdagen, og det er netop problemet. Den kæmpemæssige eksponentielle vækst på området er ifølge Henrik Schärfe ikke helt sivet ind hos beslutningstagerne.

- Det går relativt dårligt. Det er enormt svært at forstå den ændring af vækst, som eksponentiel vækst er et udtryk for. Vi har et system i Danmark, der er præget af kassetænkning. Risikoen er, at Danmark for alvor bliver en udkant. De omkringliggende lande er meget længere med den her omstilling, end vi er kommet, og vi skal til at træde i karakter, siger Henrik Schärfe. Du kan læse mere om hans arbejde i Fonden Autonomous her.