Forbyd kviksølv i tænderne

Mange får amalgam i munden

Det kviksølvholdige stof amalgam må kun bruges i helt særlige tilfælde, når det er umuligt at lave en god nok plastfyldning.

Sådan lyder Sundhedsstyrelsens vejledning, som skal udfase brugen af amalgam hos de danske tandlæger. Alligevel bliver stoffet fortsat hyppigt brugt til at lave fyldninger, viser en opgørelse, som Tandlægeforeningen har lavet for metroxpress.

I 2012 blev der lavet 113.000 amalgamfyldninger - det svarer til mere end hver 20. fyldning.

En af de tandlæger, der gerne så et totalforbud, er Bent Christiansen fra Horsens.

- Det er giftigt at have kviksølv i munden. Det er der desværre ikke enighed om, men jeg har set, hvordan folk får det bedre, når de får fjernet kviksølvet fra munden, siger Bent Christiansen, der kun laver plastfyldninger.

Se: Giver ansatte flotte bisser

Der er dog ingen dokumenteret skadelig effekt ved amalgam, fastslår Tandlægeforeningen. Det samme gør overtandlæge Ulla Pallesen, Tandlægeskolen ved Københavns Universitet.

- Der er tale om så lidt kviksølv, at det er fuldstændig uden betydning, siger hun og slår fast, at udfasningen alene sker af hensyn til miljøet, og at det kan være nødvendigt at bruge amalgam:

- Er man langt nede under tandkødet, kan man ikke altid få en tandfyldning tæt med plast.

Det mener myndighederne dog ikke i Sverige og Norge, hvor brugen af amalgam stort set er lig nul.

Men sådan bør det ikke være, mener Ulla Pallesen:

- Vi har haft en meget mere fornuftig sundhedsstyrelse end den svenske og norske, fordi der hos os også er taget hensyn til, hvad der er godt for tænderne.

Kilde: metroXpress