Forældre til børn med autisme kan miste godtgørelse

05:01

Flere steder skal børn med autisme tvinges til at gå i skole på fuld tid. Det sker også i Aarhus Kommune, og børnene skal i skole, også selvom forældrene vurderer det til at være umuligt.

- Det er faktisk ikke muligt, for det vi ville være nødt til at gøre for at få Silja i skole, det er ulovligt, både for skolens og vores side, altså man må jo ikke fastholde et barn, der ikke er til skade for sig selv eller andre, siger Lina Rishøj, der er mor til Silja på ni år, som har diagnosen autisme. 

Læs også 400 henvendelser dagligt: Store problemer med handicapkørsel

Forældrene risikerer at miste godtgørelse for tabt arbejdsfortjeneste, hvis de ikke medvirker til at afprøve fuld skoletid.

Det kritiseres af Landsforeningen Autisme, som kender til over 20 sager, hvor forældre står til at miste retten til godtgørelse for tabt arbejdskraft.

- Man beder forældrene lave et overgreb på deres børn, og i mange af vores afgørelser, der har vi også papirer fra overlæger på psykiatrisk hospital, som har vurderet børnene. Dem lytter man overhovedet ikke til, og det synes jeg er et massivt problem, siger formand for Landsforeningen Autisme, Heidi Thamestrup. 

Læs også Forældre til normale børn foretrækker klasse med autister

Formanden kalder afgørelserne for et forsøg på at spare penge, men det afviser man på socialforvaltningen.

- For os er der ingen spareøvelse i det her, for os er det et ønske om størst muligt trivsel og udvikling for barnet, siger chef for Handicapcentret for børn og unge i Aarhus Kommune, Rune Meyer.