Forældre tager sag i egen hånd: Er synlige ved uroplaget indkøbscenter

Uroen ved Frydenlund Centret i Aarhus V vækker bekymring hos en gruppe frivillige forældre, der tager på fire ugentlige tryghedsture i bydelen

02:08

VIDEO: Lørdag var TV2 ØSTJYLLAND med de frivillige forældre på tryghedstur i Frydenlund.

TV2 ØSTJYLLAND kunne onsdag i sidste uge fortælle om smadrede butiksruder, hashsalg og utrygge kunder i Frydenlund Centret i det vestlige Aarhus.

Siden da har politiet valgt at øge indsatsen i området, men en gruppe forældre har også taget sagen i egen hånd. 

Læs også Unge hærger butikscenter: - Kunderne tør ikke komme

- Vi vil ikke have, at det bliver et sted, hvor der foregår noget, som er uacceptabelt eller kriminelt. Så vi samarbejder med politiet og med myndighederne for at få stoppet det her, siger Abirahman M. Iidle, der er frivillig i Forældrenetværk Frydenlund.

Vi vil ikke have, at det bliver et sted, hvor der foregår noget, som er uacceptabelt eller kriminelt. Så vi samarbejder med politiet og med myndighederne for at få stoppet det her.

Abirahman M. Iidle, frivillig, Forældrenetværk Frydenlund

Netværket består af 25 frivillige forældre, som i over et år har stået for ugentlige tryghedsture i bydelen.

De er trætte af problemerne ved centret, og allerede for halvandet år siden oplevede de, at unge fra andre dele af Aarhus var begyndt at komme til området og hænge ud foran centret.

Ved at være synlig i bydelen og foran centret, så håber forældrene, at deres børn og unge holder sig væk fra problemerne.

- Jeg vil ikke have, at min søn bliver introduceret for noget, som de (uromagerne, red.) siger, er sjovt. Det vil jeg helst undgå, siger Abdirishid Roble, der også er frivillig.

02:13

VIDEO: En af de erhvervsdrivende, som oplever problemerne i centret, er Bente Pedersen. Mød hende i indslaget her.

Luk video

Frivillige: Flere unge udefra har skabt problemer

Lørdag aften var Abdirishid Roble og Abirahman M. Iidle blandt den gruppe af frivillige, der gik på gaden for at skabe tryghed i området.

Denne aften mødte de kun et par unge fra bydelen og ingen udefra.

- Unge fra andre dele af byen føler sig presset i deres område, og derfor er de begyndt at komme her, hvor der indtil nu ikke har været så meget fokus fra politiets side, siger Abdirishid Roble.

Læs også Abdi-Rahman har startet en lektiecafé: Vi bliver nødt til at hjælpe vores børn

Frivillige holder unge væk fra gaden

Lørdagens gåtur fortsatte blandt andet også til Center 10, der er den tidligere lokale folkeskole i Frydenlund. Her arrangerer frivillige forældre fodbold hver lørdag aften for unge i forskellige aldersgrupper.

Det er alt sammen noget, der er lavet for at holde de unge i gang og væk fra de problemer, der er opstået foran det lokale indkøbscenter.

Spørger man Abdirishid Roble, så er han ikke i tvivl om, hvorfor så mange forældre i Frydenlund er klar på frivilligt at bruge en lørdag aften på at skabe tryghed.

Læs også Politiet opruster ved uroplaget indkøbscenter

- Det er tid, som jeg investerer i mine børn. Men det er også noget, vi giver til samfundet, så vores børn bliver aktive medborgere. Og en af måderne at gøre det på, er ved at holde de unge beskæftiget med noget fornuftigt, siger han.

Forældrenetværket i Frydenlund arbejder også tæt sammen med de lokale junior- og ungdomsklubber. Når de kommunale klubber eksempelvis har lukket i nogle ferieperioder, så låner forældrene lokalerne og sørger for, at børn og unge har noget at give sig til.

Forældrenetværket arbejder også tæt sammen med områdets boligsociale helhedsplan - Fælles om Frydenlund

02:35

Torsdag i sidste uge valgte politiet at øge tilstedeværelsen i området omkring Frydenlundscentret i Aarhus V.

Luk video

Læs også Bodegaejer om mere politi: Burde være sket noget før