Folketinget giver kroejere medvind

Måske må de gamle kongeligt priviligerede kroer alligevel gerne bruge den lukkede kongekrone som bomærke

02:07

1 af 2

Kroejer Søren Fiil fra Hvidsten Kro har i længere tid kæmpet mod systemet, siden rigsarkivet bekendtgjorde, at den lukkede kongekrone kun må bruges af statsinstitutioner og Kongehuset selv.

Men nu ser det ud til, at han får hjælp fra politikerne, da der tegner sig et flertal i Folketinget for, at de gamle kongeligt priviligerede kroer alligevel gerne må bruge den lukkede kongekrone som bomærke.

- Det lyder som en god ting, at politikerne er kommet ind i sagen nu og har set, at det er en del af den danske kulturarv, der ville forsvinde, hvis vi nu skal have lavet om på vores kongekrone, siger Søren Fiil.

Flertallet i Folketinget vækker også glæde hos en lokal folketingsmand.

- Det er jeg rigtig glad for, for det betyder, at kroer som Hvidsten Kro, der i mange år har haft retten til at have kronen som en del af deres kulturarv, at den også stadig kan have lov til det fremover, siger Michael Aastrup Jensen (V), der er medlem af kulturudvalget.

Kroejer glad for opbakning i kongekrone-sag

Også i Låsby har den lokale kro en lukket kongekrone hængende på facaden.

- Jeg kan godt forstå, at man ikke bare kan bruge symbolet. Men det bliver jo brugt i alle mulige andre sammenhænge, balndt andet har Tuborg en kongekrone i logoet. Enten skal man køre hårdt på og gøre det fuldstændig, ellers også skal man som her lige tænke sig om og få retfærdigheden og den sunde fornuft til at slå igennem, siger Peter Have, der er indehaver af Låsby Kro.

Se indslaget om den lukkede kongekrone i videoen ovenfor.