Føder færre børn

Aarhusianske kvinder får rekordfå babyer

Genrefoto

Aarhus er et af de steder i landet, hvor kvinderne føder færrest børn.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at fertiliteten i Danmark generelt er rekordlav. Fra 2012 til 2013 faldt den samlede fertilitet i Danmark fra 1,73 børn per kvinde til 1,67.

Det betyder, at fertiliteten er på sit laveste niveau i 24 år.

I Aarhus er fertiliteten endnu lavere end landsgennemsnittet. I Danmarks næststørste by føder kvinderne i gennemsnit 1,59 barn.

Dermed er Aarhus blandt de 10 danske kommuner, hvor fertiliteten er lavest. Aarhus ligger dog højere på listen end fx København, Aalborg og Guldborgsund.

Se: Så mange børn får østjyderne

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) forventer, at børnetallet igen vil stige, når de store årgange bliver klar til at få børn.

- Jeg er klar til at lytte til alle idéer, men tallene i sig selv er ikke så alarmerende, at der er grund til at råbe vagt i gevær. Det er ikke et mål i sig selv, at der skal fødes flere børn, men jeg vil gerne arbejde for, at det er godt at være børnefamilie i Danmark, siger han til Ritzau.

Analytikere har peget på små årgange i forældre-alderen og den økonomiske krise som årsagerne til de lave rekorder.

Samtidig stiller unge i dag høje krav om tryghed, før de stifter eller udvider familien. Uddannelsen skal være afsluttet, lønnen skal være fast, og ejerboligens børneværelse stå klar.