Flytte hjemmefra tur-retur

Flere unge flytter hjem til deres forældre

Sidste år vendte 3.793 østjyske voksne mellem 20 og 29 år tilbage til mors og fars bopæl. Det er 430 flere end i 2009. Det fortæller DR Østjylland.

Og det er især de 24-, 25- og 27-årige østjyder, der rykker teltpælene op og skifter adressen ud. De seneste år er 30 procent flere østjyder på 25 år flyttet hjem til deres forældre.

- Det er ret overraskende. Det kan jo være en fase, hvor de unge er færdige med uddannelse og søger noget arbejde, men ikke rigtigt kan finde noget endnu og ikke ved, hvor de kommer til at få arbejde. Der er det jo nemt at flytte ind til forældrene i stedet for at etablere sig med en større boligudgift et eller andet sted, siger sociologiprofessor på Aalborg Universitet, Lisbeth B. Knudsen.

Parforhold, der er gået i stykker, kan også give anledning til at flytte tilbage, især når alternativet er at lede efter et nyt hjem i et ringe boligmarked. Men også længere studieophold i udlandet gør, at folkeregisteradressen ender hos mor og far.

- Det kunne også være, at man enten er på efteruddannelse i udlandet eller simpelthen tager nogle lange rejser, siger Lisbeth B. Knudsen.

Og det er ikke helt dumt af de unge at vende tilbage til forældrenes boliger.

- Der er jo mere plads i de boliger, forældrene bor i, og værelset står der måske stadigvæk. De har jo nogle gode boligforhold, måske egen indgang, og det er ikke så snævert, som det har været tidligere, da man boede i nogle mindre lejligheder. Det kan selvfølgelig også gøre, at det er rart at flytte hjem, for man kan leve ret selvstændigt alligevel, siger Lisbeth B. Knudsen.

I gennemsnit er antallet af østjyske unge mellem 20 og 29 år, der er flyttet hjem de seneste år, steget med 13 procent. På landsplan gælder det lidt færre, nemlig 10 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.