Fly til vands er i luften

Tilladelser i hus efter tre år

Foto: Google Maps / Seaplanes

Efter mange års arbejde er det endelig et faktum: Danmarks første daglige vandflyver mellem København og Aarhus vil være en realitet næste år til april.

Vandflyverne vil have fire-fem daglige afgange fra både Aarhus Havn og Københavns Havn med plads til ni passagerer på hver tur.

Prisen for en billet vil være på cirka 1.800 kroner, og ifølge Rune Balle, som er ejer af selskabet bag, Seaplanes, bliver det ikke noget problem at skaffe kunder.

- Vi har masser af kunder, der bare venter på at vi kommer i gang. For dem er det en stor gevinst at kunne spare to timer på transport, siger Rune Balle til TV 2 | ØSTJYLLAND.

En overfart med vandflyver vil ifølge Rune Balle kun tage omkring en time fra havn til havn.

Glæde blandet med frustration

Rune Balle selv tør næsten ikke tro på, at ruten nu kan blive en realitet. Og selvom armene er i vejret, er det med en vis frustration.

- Det har taget enormt lang tid, to-tre år, og har været meget frustrerende at vente på. De forskellige medarbejdere hos alle de involverede instanser har været utrolig søde, men når én instans har otte ugers svarfrist, og dokumenterne så forsvinder, så går der otte uger til. Det har været meget svært at holde fast i tålmodigheden, fortæller Rune Balle.

Kystdirektoratet, som har haft den endelige sagsbehandling på tilladelsen, havde ifølge Rune Balle håbet at kunne give tilladelse, så vandflyverruten kunne begynde i år, men papirarbejdet har også i denne omgang trukket ud, og til Rune Balles frustration kommer han altså først på vingerne i 2014.

- Det er svært at være tålmodig, når piloterne står klar, folk på kontoret står klar. Men nu tror jeg, at der ikke er mere, der kan spænde ben for os, så det er fantastisk, siger Rune Balle.

Fra Marselisborg til den lille havfrue

De omkring daglige fem afgange fra hver by begynder i Aarhus klokken 07.00.

I Aarhus vil flyene lande i nærheden af Marselisborg lystbådehavn og  i København cirka 150 meter syd for den lille havfrue.

Oprindeligt var ideen at søflyene skulle have base i en hangar på Samsø. Men i stedet skal de "sove" i Tirstrup.