Flest stjerneskud nord for Aarhus

Muligheden for at se nattens mange stjerneskud vil være bedst nord for Aarhus, når en meteorsværm passerer i nat.

Foto: Marco Bertorello - Scanpix

Foto: Marco Bertorello - Scanpix

1 af 2

Der vil være størst mulighed for at stjerneskud, hvis du befinder dig i den nordlige del af Jylland eller i Nordsjælland natten til fredag, når meteorsværmen Perseidene passerer jorden.

- Den nordlige halvdel af Jylland fra Aarhus og den nordlige halvdel af Sjælland ser ud til at have ganske få skyer - i hvert fald først på natten. Der skulle være rigtig gode muligheder for at se stjerneskud, siger vagtchef hos DMI Thye Rasmussen.

Hvert år i midten af august er det højsæson for stjerneskud i Danmark. Men særligt i år er der ekstra stor mulighed for at se stjerneskud, når den såkaldte meteorsværm Perseiderne natten til fredag farer over himlen.

Selv om meteorsværmen altid passerer jorden omkring august, er der stor forskel i mængden af stjerneskud, man kan se fra jorden.

Meteorsværmen er sammensat af bittesmå rester af kometen Swift-Tuttle, som ligger spredt rundt i kometens bane. Resterne ligger ikke jævnt fordelt, men klumper sig sammen og bliver påvirket af tyngdekraften fra solsystemets største planet, Jupiter.

I år er klumpen ekstra stor, og det er grunden til de mange stjerneskud, vi kan se fra jorden.

Ifølge Lars Petersen, leder af planetariet Orion, vil antallet af stjerneskud, som meteorsværmen forsager, være på sit højeste omkring kl. 02 natten til fredag, og det er der, der er bedst mulighed for at se flest stjerneskud.

- Du kan regne med at opleve over 100 stjerneskud i timen de steder, hvor der er bedst udsigt, siger Lars Petersen.