Flere tørklæder i hjemmeplejen

Ældre østjyder møder flere med tørklæde

De ældre borgere bliver i stigende grad mødt af kvindelige hjemmehjælpere med tørklæde. Der er nemlig dobbelt så mange udenlandske social- og sundhedhjælpere, som der var for ti år siden.

Mere end en tredjedel af dem, der begynder på uddannelsen til social- og sundhedshjælper på Social- og Sundhedsskolen i Aarhus har udenlandsk baggrund. Og det er cirka det dobbelte i forhold til for ti år siden.

Den stigende tilgang af udenlandske studerende skyldes, at skolen i Aarhus laver særlig introduktionsforløb for dem.

- Vi underviser dem i dansk, kulturforståelse og arbejdsmarkedsforhold og de kommer i praktik, hvor de mærker en dansk arbejdsplads og ser hvad der kræves af dem som social- og sundhedshjælpere, siger direktør for skolen, Leo Fodgaard Hansen, til P4 Østjylland.

Respekterer de ældre

De særlige introduktionsforløb har i større grad gjort op med de sprogbarrierer, der tilsyneladende har været, når udlændinge har udført hjemmehjælp hos ældre.

Også i Horsens, Randers og Silkeborg oplever de en massiv tilgang af udenlandske social- og sundhedshjælpere - dog ikke så voldsomt som i Aarhus.

Trods tidligere problemer med sprogbarrierer, så har de noget, som danskerne måske mangler.

- Mange af dem kommer fra kulturer, hvor der er høj respekt for ældre mennesker og der er en anden empatisk holdning til den måde, de gamle skal passes på. Der kan måske i starten være lidt mistænkeliggørelse fra de ældres side, fordi social- og sundhedshjælperne er fremmede. Men så, oplever vi  - efter er en uges tid - at de er perlevenner, siger uddannelsesvejleder på Social- og Sundhedsskolen i Horsens, Jørgen Søndergaard, til P4 Østjylland.