Flere skal op på jernhesten: Mekanikere toptuner skolebørns cykler

Frivillige, lokale cykelmekanikere svinger i denne uge forbi fire skoler i Skanderborg. De skal hjælpe med at gøre elevernes cykler forårsklar

01:32

VIDEO: TV2 ØSTJYLLAND var med på Herskindskolen i Galten, da cykelmekanikeren svingede forbi for at gøre elevernes cykler forårsklar.

- Er du glad for dine tænder, spørger cykelmekaniker Kristian Dalgaard en elev om med et smil på læben, imens han piller ved et løst forhjul.

- Ja, svarer den unge dreng, imens resten af skolekammeraterne griner.

- Jeg kan sige, noget af det første der sker, hvis man vælter på sådan en cykel her, fordi forhjulet ryger af, det er, at ens tænder går i stykker, svarer cykelmekanikeren.

Læs også Det skal du vide, før du hopper med på elcykel-dillen

Kristian Dalgaard er cykelmekaniker hos Fri Bikeshop i Galten, og han mødte frivilligt op mandag på Herskindskolen i Galten med gode cykelråd til skolens elever.

Det er Skanderborg Kommune, der i denne uge allierer sig med lokale cykelmekanikere for at få flere børn op på den tohjulede. I samarbejde tager de på rundtur til fire af skolens kommuner, hvor de sørger for, at elevernes cykler bliver forårsklar.

Mandag blev elevernes cykler gjort forårsklar med hjælp fra frivillige kræfter, nemlig den lokale cykelmekaniker.

Hvide, røde og gule reflekser

Hvid front-refleks. Rød refleks bagpå. Gul refleks i hjulet. Gule reflekser på begge sider af pedalerne.

Reglerne er mange, og det er netop dette, som cykelmekanikerne er mødt op for at hjælpe eleverne med.

- Det er mange gange småfejlene med reflekser og ringeklokker, som børnene ikke lige er opmærksomme på, og som de ikke får sagt til forældrene, at det ikke fungerer - og så får de ikke skiftet det. Og det er sikkerhedsmæssigt farligt, fordi så kan de risikere at blive overset, siger Kristian Dalgaard.

Læs også Glem veteranbiler: Lej en lama til konfirmationen

Besøget sker som en del af Skanderborg Kommunes projekt "De Ualmindelige", som har til formål at uddanne en generation af trafiksikre, ansvarlige og synlige cyklister.

Vi gider ikke have hjelmhår.

Elev, Herskindskolen

Og det er noget, som cykelmekanikerne gerne bakker op om.

- Vi vil jo gerne have nogle flere børn til at cykle, og så vil vi gerne højne sikkerheden. Derfor deltager vi som cykelhandler i det her projekt, siger Kristian Dalgaard.

Blandt de mange lovkrav er kravet om gule reflekser på cyklens pedaler - som skal være på begge sider, vel at mærke.

- Vi gider ikke have hjelmhår

Projektet kørte også sidste år på forsøgsbasis. Men det viste sig, at mange cykler trængte til en kærlig hånd efter at have været i vinterhi. Derfor fortsætter de med eventet igen i år.

Blandt andet reflekserne er et lovkrav på cyklerne, hvorimod cykelhjelmen ikke er. Men mekanikerne forsøger sig alligevel med at opfordre eleverne til at få cykelhjelmen på.

Det er mange gange småfejlene med reflekser og ringeklokker, som børnene ikke er opmærksomme på, og som de ikke får sagt til forældrene. Det er sikkerhedsmæssigt farligt, fordi så kan de risikere at blive overset.

Kristian Dalgaard, cykelmekaniker

Dog virker det til, at der er én speciel årsag til, at cykelhjelmen ikke sidder på cyklisternes hoved.

- Vi gider ikke have hjelmhår, lyder det fra en af pigerne.

Hjelmhår eller ej, så skal flere op på cyklerne, hvis det står til Skanderborg Kommune - og det skal ske med god, høj sikkerhed.

- Husk, at sig til jeres mor og far, hvis der er noget galt med jeres cykel, lyder én af de mange råd fra Kristian Dalgaard.

Nu han er i gang, så bliver cyklerne også lige eftertjekket for sløve bremser og mangel på luft i dækkene. Og oveni hatten får eleverne en seddel med hjem til forældrene over fejlene på deres cykel.

Besøgene i uge 15

  • Mandag den 9. april - Herskindskolen i Galten.
     
  • Tirsdag den 10. april - Voerladegård Skole i Voerladegård.
     
  • Onsdag den 11. april - Mølleskolen i Ry.
     
  • Torsdag den 12. april - Gl. Rye Skole i Gammel Rye.

Læs også Har kæmpet for cykelsti i 30 år: Nyt udvalg puster liv i håbet