Flere private institutioner

Privat pasning er fordoblet på fem år

Flere og flere børn passes i private institutioner. Den private børnepasning for 0-5 årige er fordoblet over fem år til 21.000 pladser i 2012 viser tal fra FOA.

I Horsens Komune er hver fjerde vuggestue og børnehave nu private.

Her ligger de små private institutioner i de små byer. De er etableret som en reaktion på, at mange offentlige institutioner slåes sammen til større.

Jens Erik Skals, leder af den private børnehave og vuggestue Bakkelandet i Brædstrup, er meget bevidst om, hvorfor forældrene ønsker en mindre institution.

- Vi prioriterer det nære og den tætte forældrekontakt. Vi synes det er vigtigt, at børnene mærker et fælleskab hos os, og at der er en råd tråd fra vuggestue til børnehave. Det er nogle af de ting, der gør, at vi har kunder i butikken, siger han.Et godt alternativ

Formanden for Børne- og Skoleudvalget i Horsens, Lone Ørsted, synes, at de private tilbud på sin vis er et godt alternativ til de offentlige.

- Som Socialdemokrat synes jeg, at de offentlige institutioner vi har er gode, så derfor ser jeg gerne, at man vælger dem. Men i enkelte tilfælde, for eksempel hvis man bor i et lille samfund uden offentlige tilbud, er det en rigtig god idé, at der bliver oprettet private tilbud.

SF bekymrede for privatisering

Den stigende udvikling inden for private daginstitutioner vækker bekymring hos SF i Horsens.

Partiets medlem af Børn- og Skoleudvalget, Paw Amdisen (SF), forslår, at kommunen ændrer kurs.

- De her tal er virkelig bekymrende og må ses som et vink med en vognstang om, at vi er nødt til at foretage et kursskifte i forhold til dagtilbudsområdet med fokus på kvalitet i velfærden. I mange år er der blevet effektiviseret og skruet på normeringerne på dagtilbudsområdet og samtidig har vi åbnet for en omfattende inklusionsdagsorden. Jeg tror det er effekten af dette, man nu kan se i forhold stigningen i antallet af private institutioner, siger Paw Amdisen (SF) i en pressemeddelelse.

SF i Horsens mener i stedet, at kommunen skal satse på en generel opnromering på institutionsområdet.