Flere østjyder får en lærerplads: - Det er meget glædeligt

82 flere østjyske elever inden for byggebranchen har fået lærerpladser i år sammenlignet med sidste år

Arkivfoto.

Det går den rigtige vej for erhvervsskolerne i Østjylland, hvor antallet af uddannelsesaftaler stiger og antallet af skolepraktik falder.

Det skriver Dansk Byggeri  i en pressemeddelelse.

- Det er glædeligt, fordi det viser jo, at vi er gode til at tage lærlinge ind, siger Michael Ancher, der er formand for Dansk Byggeri Østjylland.

Læs også Opråb fra virksomheder: Vi skal bruge mange flere lærlinge

Det er blandt andre eleverne på uddannelserne til tømrer, murer og maler, der har fået nemmere ved at få en lærerplads.

Gang i Østjylland

Antallet af indgåede uddannelsesaftaler inden for byggebranchen er steget fra 893 i 2016 til 975 i 2017. En stigning på 82 aftaler svarende til godt 9 procent.

Samtidig er antallet af lærlinge i skolepraktik faldet fra 184 i 2016 til 143 i 2017. Altså 41 færre svarende til et fald på godt 22 procent.

Tallene er opgjort fra skolerne: Århus Tech, Den jyske Haandværkerskole, Tradium, Teknisk Skole Silkeborg og Learnmark.

FAKTA:

Opgørelsen dækker perioden januar-september. Der er på landsplan indgået godt 6.200 uddannelsesaftaler i bygge- og anlægsbranchen i årets første ni måneder, mens det tilsvarende tal sidste år var knap 5.500 uddannelsesaftaler.

Kilde: Undervisningsministeriet og Dansk Byggeri

Ifølge formanden for Dansk Byggeri i Østjylland er byggeaktiviteten i Aarhus blandt en af årsagerne. 

-  En af grundene er, at vi har vækst i Aarhus, og så kan vi se, at vi kommer til at mangle faglært arbejdskraft, og det har virksomhederne fået øjnene op for, siger Michael Ancher.

Tendensen fortsætter

Formanden regner med, at det kun bliver bedre de næste år.

- Der har været meget omtale i pressen af lærlingesituationen, både manglen på praktikpladser og nu mere manglen på lærlinge inden for visse fag. Det skaber opmærksomhed og en bevidsthed om, at vi i de kommende år formentlig vil opleve en stigende mangel på arbejdskraft, siger Michael Ancher og fortsætter:

- Jeg er sikker på, at vi også i de kommende år vil se en stigning i antallet af uddannelsesaftaler og et fald i antallet af skolepraktik. Samtidig tror jeg, at vi vil få mere omskoling af ledige. Ikke nødvendigvis til at tage en fuld håndværkeruddannelse, men til at kunne arbejde med visse opgaver inden for byggeriet.

00:55

VIDEO: Antallet af ansøgere til erhvervsuddannelserne er faldet dramatisk siden år 2000, og det betyder, at Danmark kommer til at mangle faglært arbejdskraft.

Luk video