Flere får fjernet raske bryster

Fordobling i antallet af forebyggende operationer

02:31

1 af 2

På bare et år er antallet af kvinder, der får fjernet raske bryster, fordi de har en forhøjet risiko for brystkræft, fordoblet. I dag var læger og kirurger fra hele landet samlet på Aarhus Universitetshospital for at se, hvordan en amerikansk kirurg foretager operationerne, så kvinderne hurtigst muligt kan vende tilbage til en normal tilværelse.

Det er fornuftigt at bruge skattekroner på at operere raske kvinder, mener formanden for regionsrådet i Region Midtjylland:

- Der er en meget stor risiko for, at de her kvinder udvikler en meget aggressiv brystkræft, og det er rigtig godt for kvinderne og regionens økonomi at foretage et indgreb i god tid. Det er langt bedre at operere, hvor man ikke skal give kemo og stråler, og hvor man ikke skal til at se, om kræften har bredt sig, og man giver kvinderne et langt bedre liv, siger Bent Hansen (S).

En kæmpe lettelse

Maria Jensen fra Viby ved Aarhus er en af de kvinder, der har valgt at få fjernet begge bryster og senere genopbygget dem med kunstige implantater. Hun bærer en speciel genfejl, der giver hende en langt større risiko for at få brystkræft end andre kvinder.

- Det, der fyldte inde i mig, var, at det her dør jeg af. Operationen var en kæmpe lettelse. Nu behøver jeg ikke vende og dreje alle overvejelser omkring mit liv. Nu kan jeg bare tage årene, som de kommer.

På Aarhus Universitetshospital er antallet af kvinder, der får foretaget operationen, fordoblet fra 20 til 40 siden 2012.

Se mere i tv-indslaget ovenfor.