Flere bliver begravet i haven

Øget interesse for begravelse på privat jord

Foto: Colourbox

Begravelse er ikke længere en begivenhed, der kun hører til på en kirkegård.

Nogle vælger at blive begravet i skoven, andre får drysset deres aske i havet, og så er dem, der ønsker at ende deres dage i mere hjemlige omgivelser.

I Århus Stift får man flere og flere henvendelser fra østjyder, som ønsker at begrave deres kære på privat jord. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Sidste år ansøgte 17 personer om at få begravet deres familiemedlem i for eksempel haven. Derved står østjyderne for omkring en tredjedel af alle begravelser på privat jord. På landsplan var tallet i 2013 på 52.

- De pårørende begrunder typisk deres ønske med, at den afdøde har haft en tilknytning til ejendommen. Det kan eksempelvis være, at det er en ejendom, som familien har ejet i flere generationer - det vil opfylde kravet om, at den afdøde har haft særlig tilknytning til stedet, siger Pernille Lystbæk, stiftsfuldmægtig i Aarhus Stift, til Kristeligt Dagblad.

Hvis man skal have tilladelse til at nedsætte en urne på privat grund, skal grunden være minimum 5.000 kvadratmeter og urnen skal være af et særligt materiale, der opløser sig selv.

Der er også en række begrænsninger i forhold til selve udformningen af gravstedet. For eksempel må man ikke sætte en mindesten og graven skal stå uberørt i mindst 10 år.

Århus Stift dækker over blandt andet Aarhus, Odder, Horsens, Randers, Skanderborg og Silkeborg.