Fjer og blæk: Børn lærte historie i latinskole

På Kong Menveds Marked havde børn i weekenden mulighed for at prøve kræfter med en latinskole

02:01

I weekenden var der mulighed for at sende sine børn tilbage i tiden ved Kalø Slotsruin - flere hundrede år væk fra Netflix og Ipads. Her afholdt Museum Østjylland og Syddjurs Biblioteker det årlige Kong Menveds Marked, og det udnyttede flere forældre til at sende deres børn i latinskole.

Og man fristes måske til at tro, at børn ville være trætte af at skulle i skole i weekenden, men det var ikke virkeligheden, når der var tale om en latinskole fra middelalderen, hvor børnene blandt andet fik mulighed for at prøve at skrive med fjer og blæk.

- Det er lidt svært, men det er sjovt, siger veninderne Ida Enøe og Victoria Sørensen, der er skoleelever fra Ryomgaard, i kor. 

Ida Enøe og Victoria Sørensen

Livet i 1300-tallet

Latinskolen er en del af Kong Menveds Marked, hvor børn og voksne i weekenden kunne lære noget om livet i 1300-tallet, og altså hvordan man skrev i gamle dage.

Læs også Arkæologer finder gravplads fra vikingetiden nær Silkeborg

- Noget, som børnene ser her på markedet, er, at der er riddere og gang i den, men en stor del af middelalderen var jo også det kirkelige liv og skriftkulturen. Og det er det, vi kan bidrage med, når børn kan prøve at skrive med fjer og blæk i latinskolen, siger Lisette Berg Andersen, museumsinspektør på Museum Østjylland.

Det var femte gang, at Kong Menveds Marked blev afholdt og tredje gang, at latinskolen var en del af det. Håbet er, at en eftermiddag uden iPad - men med middelalder - giver børnene en bedre forståelse for historien.

Læs også Tilskuer roser Røde Orm: Fantastisk forestilling

- Det er en stor kontrast til, hvordan vi i dag har skriftkultur i tablets og på telefoner. I gamle dage kunne man ikke bare scrolle ned eller hviske ud. Sådan er det i hvert fald, når man skriver med fjer og blæk, så man kan få fornemmelsen af, at ting faktisk tog tid, hvis man levede i middelalderen, siger Lisette Berg Andersen.

I videoen øverst på siden kan du se mere om latinskolen og Kong Menveds Marked, der altså fandt sted i weekenden.