Fisker fede danskere

Et BMI på 30 og svenske kirurger er skæreklare

Svenske fedmekirurger vil gerne have fat i tykke danskere, og man behøver ikke at være særlig overvægtig, før svenskerne er klar til at sælge en fedmeoperation: Et BMI på 30 og svenskerne er skæreklar, fortæller P4 Østjylland.

Men læger fra Aarhus Sygehus advarer:

- Der er ikke dokumentation i al almindelighed for at operere folk med et BMI omkring de 30, 31 og 32, så det vil jeg fraråde, siger professor og fedmeoperationsekspert Bjørn Richelsen.

Stockholm kalder
Det er den stockholmske privatklinik CFTK, som her i landet hedder Fedmekirurgisk Center, som gennem avisannoncer, informationsmøder og hjemmesiden bmi30.dk, forsøger at sælge danskere en fedmeoperation.
 
89.000 kroner koster det, men så får man også en operation, der kan hjælpe en til varigt vægttab, lyder det i avisannoncen.

- Vi bruger en operationsmetode, som ingen bruger i Danmark, og som er meget bedre for patienterne. I dag laves der nemlig stort set kun gastric bypass-operationer i Danmark. Den metode, jeg bruger på de her patienter, hedder sleeve gastrectomy, er mere skånsom og har ikke de samme bivirkninger.  Dermed er risikoen mindre, men resultatet er lige så godt, siger Dag Arvidsson, fedmekirurg og medejer af CFTK til radioen.

- De mere end tyve danskere, som vi fedmeopererede sidste år, er meget tilfredse og glade her seks måneder senere. Og vil varmt anbefale det her til andre. Så vi vurderer, at der er stor interesse blandt danskere, tilføjer Dag Arvidsson.

Utænkeligt i Danmark
Men i Danmark vil man aldrig operere så lette overvægtige.

- Hverken med de nye anbefalinger, men specielt heller ikke med de gamle, er der danskere, vi ville overveje at operere med et BMI på 30 eller 31. Vi ser på, om man har et BMI over 35 og nogle klare problematikker, der er forårsaget af svær overvægt som type 2 diabetes og åndedrætsproblemstillinger. Hvis det er tilfældet, kan vi begynde at overveje en operation. Ellers er kravet at man har et BMI på over 40, siger fedmeoperationsekspert Bjørn Richelsen til P4 Østjylland og tilføjer:

- Der har altid været en interesse i at kunne gøre noget for overvægtige med henblik på vægttab, og der har altid været en særdeles stor økonomisk interesse i det også, og som jeg ser det, handler det her om ren økonomisk interesse.

 

Kilde: P4 Østjylland