Firmaer lægger pres på politikere i klimaets navn

Virksomheder som Vestas med hovedsæde i Randers blander sig i politik. Og det er helt ok, mener Århus-professor.

Danske virksomheder med bare skyggen af grøn profil skruer som aldrig før op for de politiske udmeldinger og skyder med skarpt mod landets lovgivere, skriver Politiken tirsdag. Firmaerne øjner nemlig chancen for at spinde guld på tidens klimavenlige folkestemning.

- Virksomhederne er blevet langt mere politisk aktive i løbet af det seneste par år, siger Anders Drejer, der er professor i ledelse ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, til Politiken.

Firmaerne kræver eksempelvis investeringer i energieffektive tiltag, flere penge til forskning eller satsning på vedvarende energi. Mest markant har vindmøllegiganten Vestas været med advarslerne om, at Danmark vil miste arbejdspladser, hvis ikke regeringen bygger flere vindmøller.

Erhvervslivet lægger ikke skjul på, at det udnytter tidens trend. Kommunikationschef hos Rockwool Lars Wodschow siger til Politiken, at

- Vi er som alle andre virksomheder sat på Jorden for at tjene penge. Så ville det da være tosset af os ikke at bruge tidsånden til at markere os i offentligheden.

Professor Peter Karnøe fra Handelshøjskolen i København, CBS, er ikke fortørnet. Mange af virksomhederne har nemlig en god sag.

- Tag som eksempel vindenergi. Det var aldrig blevet til noget, hvis det ikke var for statsstøtte. Det kan måske virke suspekt på nogle, at virksomhederne på den måde politiserer, men i mine øjne er det helt legitimt, at de går via offentligheden for at skubbe til politikerne, siger Peter Karnøe til Politiken.

Han peger dog på, at enkelte virksomheder rider for billigt med på bølgen.

- Det virker eksempelvis falsk, at traditionelle elselskaber fremstiller sig som miljøforkæmpere, når de hovedsagelig benytter fossile brændstoffer«, siger Peter Karnøe til Politiken.