Fireårig blev bortført fra børnehave: 33-årig tiltalt for sex-overgreb

Mandag begynder retssagen mod den 33-årig mand, som tilbage i juni måned er sigtet for at have borført en 4-årig pige fra Børnehuset Snogebæksvej

01:55

Onsdag den 14. juni er en formiddag som alle andre i daginstitutionen Børnehuset Snogebæksvej i Aarhus vest. Den rolige formiddag forvandler sig henover et par timer til en rædselseftermiddag for børn og voksne.

En forælders, en pædagogs og en dagtilbudsleders værste mareridt viser sig at være en realitet. En fireårig pige er blevet bortført.  

Læs også Stedfar til fireårig pige: Vidste ikke, jeg kunne blive så rasende

- Det er noget, der chokerede os alle sammen, for det er ikke en situation, vi nogensinde har prøvet, siger Kristine Schroll, dagtilbudsleder ved Hasle Dagtilbud, som Børnehuset Snogebæksvej hører under.

Taget over hegnet

Sagen begynder den 14. juni 2017. Ifølge Østjyllands Politi forsvinder en fireårig pige ved middagstid fra daginstitutionen Børnehuset Snogebæksvej i Aarhus vest.

Hun er ifølge politiet blevet bortført af en fremmed mand, som angiveligt har løftet den fireårige pige over et hegn ved børnehaven og taget hende med til en nærliggende adresse, hvor hun bliver udsat for et seksuelt overgreb.

Læs også Mand tiltalt for voldtægt af fireårig pige efter bortførelse

Senere samme dag bliver en 33-årig mand anholdt for overgrebet. Efter et grundlovsforhør ved retten i Aarhus bliver manden varetægtsfængslet, og har været fængslet lige siden. 

Børnehuset Snogebæksvej ligger i det vestlige Aarhus.  Foto: Google Maps

Mandag begynder første af i alt seks retsmøder mod den 33-årige. En sag, hvor , som nægter sig skyldig.

- Han nægter sig skyldig i anklagerne, siger de 33-åriges forsvarsadvokat, Michael Egholm. 

Det er ikke første gang, et barn i en daginstitution bliver løftet over et hegn af en fremmed i Aarhus Kommune. Det skete i 2016, men politiet vurderede dengang, at der ikke var noget at gå videre med.

Læs også Anklager klar mod mand tiltalt for at bortføre og voldtage pige

Sikkerheden under lup

Sagen udspringer regionalt, men få øjeblikke efter er det landsdækkende blitzlys og avisers overskrifter på sagen. Noget Aarhus Kommune mærker i tiden efter hændelsen. Flere dagstilbudsledere henvender sig og føler sig rådvilde, efter at mange bekymrende forældre har spurgt til, hvordan deres institution forholder sig til den nye situation. 

- Det er ikke usædvanligt, men derimod meget menneskeligt og almindeligt at forældre på baggrund af konkrete sager rejser tvivl eller bekymring. Når der sker sådan noget alvorligt, så er det nærliggende at ransage sig selv og dine omgivelser, siger Thomas Medom (SF), rådmand for Børn og Unge i Aarhus Kommune, som først i 2018 er blevet rådmand på området.

Kommunen beslutter at sende et samlet signal ved straks at kigge på samtlige institutioners sikkerhed. Derfor reagerer Aarhus Kommune prompte på de mange urolige henvendelser. Aarhus Kommune skriver ud til alle dagtilbud via mail og beder dem om gå deres procedurer og sikkerhed på legepladserne igennem. 

Blot to dage efter bortførelsen sender Aarhus Kommune beskeden ud til samtlige både kommunale og selvejende dagtilbud. 45 kommunale dagtilbud med i alt 282 afdelinger og 25 selvejende dagtilbud med i alt 27 afdelinger får et brev tilsendt fra lederen af Skole, Dag- og Fritidstilbud i Aarhus Kommune. Det er 18.707 børn, der kort tid efter i større eller mindre grad mærker forandringerne. 

  Foto: Kim Haugaard - Scanpix

I et brev, som TV2 ØSTJYLLAND er kommet i besiddelse af, står der blandt andet:

”…en situation som denne altid giver anledning til, at vi ser vores procedurer og retningslinjer efter, og at det skærper vores opmærksomhed, også omkring sikkerhed.”

Den nuværende Børn- og Unge-rådmand mener, at det er vigtigt at sende et klart signal, så snart der sker sager som denne, som kan bekymre personale og forældre. 

Læs også Politiet erkender fejl i sag om bortførelse af barn

- Vi har ikke givet diktater om højere hegn eller det, der er værre. Vi har på baggrund af, at et barn er blevet bortført fra sit dagtilbud, bedt vores ledere gennemgå deres procedurer, siger Thomas Medom og fortsætter:

- Hver dag sender vi 65.000 børn og unge hen til os i forvisning om, at vi tager trygt og sikkert vare på dem. Det tager vi alvorligt, og derfor følger vi op, siger rådmanden.  

Børnehuset Snogebæksvej sendte denne besked ud til forældrene kort efter, at den 4-årige pige blev kidnappet. 

Har hævet hegnet

Institutionen på Snogebæksvej vurderede kort tid efter den ulykkelige episode, at et bedre udsyn fra gårdspladsen og ud til den anden side af hegnet var nødvendig.

Det er blevet gjort ved blandt andet at beskære diverse buske. Desuden er hegnet rundt om legepladsen blevet hævet flere steder. Og så skal pædagogerne have et vågent øje på aktiviteter langs det nye hegn. 

- Her har vi på dele af legepladsen øget hegnshøjden.  Men det er gjort ud fra den pædagogiske tilgang, at børn skal kunne bevæge sig frit på legepladsen, så børn har nogle rum at skjule sig i og lege i. Det betyder ikke, at vi ikke holder øje med dem, for det gør vi, siger Kristine Schroll og fortsætter.

- Vi har gjort det sådan, at personale og forældre kan føle sig trygge, siger hun.

Læs også Lille pige forsvundet fra børnehave: Øget overvågning af børn

Børnehuset Snogebæksvej er en del af ti dagtilbud, som hører under Dagtilbud Hasle. Og det er kun  Børnehuset Snogebæksvej, som har hævet hegnet. 

Her et halvt års tid efter er det tilsyneladende en strategi, som har beroliget personale og forældre.

- Mit indtryk er, at forældrene er rolige og trygge i, at deres børn er i de bedste hænder, siger dagtilbudslederen.

Aarhus Kommune har ikke en endelig og præcis opgørelse over, hvad de forskellige institutioner har gjort af tiltag af nye sikkerhedsprocedurer. Der er nemlig stor forskel på, om en institution har brug for højere hegn, beskæring af buske eller noget helt tredje. Det hænger blandt andet sammen med, om en institutionen ligger på åben mark eller ligger centrum tæt på trafikeret vej. Desuden er der deraf en række pædagogiske hensyn bag sådan en beslutning, hvordan en legeplads skal indrettes.

Retssagen er planlagt til foregå over seks dage med endelig dom den 19. februar.